Javna tribina o budžetu: nedoumice, predlozi, sugestije

Budžet Grada za 2024. godinu biće planiran na oko 6,5 milijardi dinara, trebalo bi da bude usvojen do 15. marta, a građani/ke primedbe i sugestije mogu da dostave tokom javne rasprave, koja je počela 14. februara, a završava se 29. februara. Sugrađani su, takođe, na današnjoj tribini o budžetu, organizovanoj upravo u okviru pomenute javne rasprave, postavljali pitanja u vezi sa nedoumicama oko pojedinih stavki budžeta, izneli predloge i sugestije.

-Formiranje budžeta jeste zamišljeno tako da svaki građanin preko svoje Mesne zajednice iznese potrebe,  a Gradska uprava na osnovu potreba žitelja svih mesnih zajednica formira predlog budžeta Grada. Današnja tribina je još jedan način da lično kažete šta je to što je potrebno, a Gradska uprava će potom to razmotriti sa pravnog i finansijskog aspketa – kazao je gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Sugrađanin Bojan Nedeljković je kazao da se već pet godina obraća nadležnima u Gradskoj upravi povodom nekadašnje kuće Bogdana Nešića, koja se nalazi u centru grada, sa čije fasade otpadaju cigle i predstavlja opasnost za građane. Gradonačelnik mu je predložio da dostavi dokumentaciju te da organizuju naknadno sastanak, kako bi se sagledalo da li Grad može da pomogne i kako.

Dušanka Milosavljević, inače odbornica grupe „Srbija protiva nasilja“,  zatražila je detaljniju informaciju u vezi sa Regionalnim centrom za upravljanje otpadom te sa ulaganjima u vodosnabdevanje u Velikom Šiljegovcu.

Sugrađanin Miroslav Petrović, koji se bavi urbanizmom i arhitekturom, kazao je da u Planu investicija, u okviru Predloga budžeta, nedostaje spisak urbanističkih planova te se ne zna koja će se područja grada u narednom periodu planskii uređivati. Sugerisao je, takođe, da treba da postoji plan javnih nabavki za poslove izrade planske dokumentacije, projekata i nadzora:

Dajte fer javnu nabavku jer bi tako efikasnije trošili budžetska sredstva i ojačali privatni sektor u toj oblasti. Budžet Grada narasta, više je planskih projekata, a Gradska uprava ima zabranu zapošljavanja tako da u toj oblasti treba ojačati privatni sektor. Sada je dobar trenutak za to.

Gradonačelnik Manojlović se saglasio da se može uraditi sve što je u skladu sa Zakonom.

Tokom javne rasprave čuo se predlog za asfaltiranje ulice Kralja Milana u zaseoku Vesići u Velikom Šiljegovcu, u dužini od 500 metara, potom predlog da se na pešačkom prelazu kod Doma sindikata postavi semafor, te sugestija da se ubuduće javne tribine održavaju popodne jer u prepodnevnom terminu „mogu da dođu samo penzioneri“.  

Gradonačelnik je kazao da, što se njega tiče, tribine mogu da budu održavane u popodnevnim satima, a što se predloga tiče, da će svi biti razmotreni te da će na njih, nakon završetka javne rasprave, koja traje do 29. februara biti odgovoreno.

Tokom dosadašnje javne rasprave, koja je počela 14. februara, dostavljena su tri predloga sugrađana.

Na današnjoj javnoj tribini građanima je o metodologiji formiranja budžeta govorio načelnik službe finansija, Nebojša Nedeljković, koji je istakao da na sajtu Grada Kruševca postoji Građanski vodič kroz budžet Grada.

O konretnim radovima u okviru ovogodišnjeg Plana razvoja govorio je šef u službi finansija, Goran Tomić, koji je kao najznačajnije naveo izdvajanja za otkup zemljišta (126 miliona), među kojima je i otkup za Istočnu zaobilaznicu, za Regionalni centar u Srnju te za oba gradska i određeni broj seoskih groblja.

Načelnica Gradske uprave, Vesna Anđelić, govorila je o Predlogu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za ovu godinu, kazavši da je budžetom predviđeno 23 miliona, do čega dva miliona za prenete obaveze iz prethodne godine. Programi se, osim javnih radova, rade u partnerstvu sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, koja duplira iznos koji izdvaja lokalna samouprava.

Građani, inače, do 29. februara mogu da učine uvid u tekst Nacrta budžeta u kancelariji 59 Odeljenja za finansije Gradske uprave, svakog radnog dana od 7:30 do 15:30 , lično, a informacije se mogu dobiti i na telefon  414-858. Uvid u Plan investicija može se izvršiti u kancelariji 25 Odeljenja za investicije, privredu i zaštitu životne sredine u istim teriminima, lično ili na telefon 414-725.

Takođe, primedbe, predlozi i sugestije se dostavljaju u pisanom obliku na adresu: Odeljenje za finansije i/ili Odeljenje za investicije, privredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Kruševca, Gazimestanska br. 1, 37000 Kruševac ili na e-mail adrese: trezor@krusevac.rs sa naznakom “Primedbe na Nacrt Odluke o budžetu Grada Kruševca za 2024. godinu“, odnosno na adresu: lokalni.ekonomski.razvoj@krusevac.rs “Primedbe na Plan investicija za budžet Grada Kruševca za 2024. godinu”.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *