Izložba u čast generala Dušana Dodića: „Junak Velikog rata“

U Svečanoj sali Narodnog muzeja u Kruševcu, u ponedeljak 12. februara u 14 časova, biće otvorena gostujuća izložba „General Dušan Dodić – junak Velikog rata“.

Postavku, na kojoj će biti izložene fotografije, muzejska arhiva, ordenje i drugi predmeti iz privatne kolekcije ovog komandanta konjičke brigadne divizije Vojske Kraljevine Jugoslavije, priredili su Narodni muzej Trstenika i Zavičajni muzej Jagodine koju je 1918. godine oslobodio upravo general Dodić. Samu okosnicu izložbe čini ratni dnevnik generala Dodića, koji je njegova porodica ustupila Jagodinskom muzeju.

Kroz izložene dokumente, fotografije i spise posetioci će moći da se upoznaju sa biografijom Dušana Dodića koji je nakon ranjavanja u Cerskoj bici sa vojskom prešao Albaniju. Posle oporavka na Krfu učestvovao je u proboju Solunskog fronta. Iako je 1939. penzionisan, ponovo je mobilisan 1941. godine kada je zarobljen u Aprilskom ratu i odvenden u logor Osenabrik u Nemačkoj gde je dočekao kraj rata. Zbog ideoloških stavova posleratna komunistička vlast zabranila mu je povratak u Jugoslaviju, pa se u istom mestu upokojio 1955. godine.  

Izložba će trajati do 6. marta, a autori projekta su istoričarka i kustoskinja Muzejske postavke Narodnog univerziteta u Trsateniku Jelena Vukčević i Duško Grbović istoričar i muzejski savetnik Zavičajnog muzeja Jagodina.  

N.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *