Izložba „Snaga dobrote“ na gostovanju u Aleksandrovcu

Povodom 120 godina postojanja i rada, Kolo srpskih sestara Kruševac priredilo je izložbu fotografija i arhivske građe u Zavičajnom muzeju Župe, koja će u Aleksandrovcu gostovati do 24. aprila. Autorka izložbe „Snaga dobrote“ je Vesna Bogdanović, kustoskinja  pedagoškinja Narodnog muzeja Kruševac i članica ove humanitarne organizacije.

Pored značajne arhivske građe i fotografija koje su deo ove izložbe i govore o brojnim dobortvornim i humanitarnim akcijama kruševačkog Kola srpskih sestara, svoje ekspoante i fotografije na izložbi u Aleksandrovu izložilo je i Kolo iz te opštine.

Autorka je prilikom svečanog otvaranja izložbe, kome su prisustvovali brojni gosti, istakla da je ova izložba posvećena svim ženama plemenitog srca, koje su dobrotom oplemenile, ukrasile i obeležile deo kulturne istorije srpskog naroda, osnovale Kolo srpskih sestara, te ostavile u amanet Kolu da pomaže svom narodu i svakog nevoljniku, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Uz podsećanje na to koliko je Kolo srspkih sestara imalo veliki značaj kroz svoju 120 godina dugu tradiciju, Aca Terzić, direktor Zavičajnog muzeja Župe, zahvalio se Narodnom muzeju Kruševac i Istorijskom arhivu na saradnji, te na tome što su svoje ekspoante i fotografije ustupili za ovu izložbu.

Podsećamo, Kolo srpskih sestara osnovano je 1903. godine. Aktivno je radilo do kraja Drugog svetskog rata, kada mu je tadašnja vlast oduzela imovinu i zabranila rad. Rad kruševačkog sestrinstva obnovljen je 1992. godine, od kada ponovo pomaže onima koji se nađu u teškim i neizvesnim životnim situacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *