Izložba “Nikola Tesla- čovek iz budućnosti” u Kruševcu

muzej

Izložbu „Nikola Tesla- čovek iz budućnosti“, koja je u prethodne dve godine obišla nekoliko svetskih metrolopola, u Narodnom muzeju Kruševac, biće do 11. septembra. Osim izabranih modela Teslinin izuma, posetici će moći da pogledaju i film o životu jednog od najvećih naučnika svih vremena.

Deo bogate muzejske kolekcije beogradskog muzeja „Nikola Tesla“ koji posetioci Narodnog muzeja Kruševac mogu da vide u narednom periodu, čine vizuali prikazani na posebno dizajniranim panelima, koji predstavljaju priču o životu i delu velikog srpskog naučnika.

Delo Nikole Tesle, koje se može podeliti na tri segmenta (indukcioni motori i polifazni sistem, struje visoke frekvencije, mašinstvo), prate radni modeli koji prikazuju neke od njegovih najvažnijih pronalazaka, kao što su indukcioni motor sa rotorom u obliku diska, „Kolumbovo jaje“, Teslin transformator i Teslina pumpa.

Postavku dopunjuju i makete nekih od najvažnijih Teslinih projekata kao što su hidrocentrala na Nijagarinim vodopadima, laboratorija u Kolorado Springsu, čuveni toranj na Long Ajlendu, ali i replika „Plavog portreta“, jedinog portreta Nikole Tesle. Posetioci će moći da pogledaju i autorski film o životu čuvenog naučnika.

Izložba „Nikola Tesla- čovek iz budućnosti“, u Narodnom muzeju Kruševac biće postavljena do 11. septembra 2023. godine.

D.P.

Foto: https://krusevac.ls.gov.rs/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *