Izložba mladih sa poteškoćama u razvoju: U „Gnezdu“ kao u svojoj kući!

Osmeh na dlanu, odjek.rs

Radove nastale na kreativnim radionicama, deca i mladi sa invaliditetom i smetnjama u razvoju, predstavili su na humanitarnoj izložbi, u okviru Letnje scene na otvorenom  koju je Alternativni kulturni centar „Gnezdo“ organizovao u završnici Međunarodnog volonterskog kampa. Za učesnike izložbe i njihove roditelje prošlonedeljno druženje u Gnezdu bilo je lepa prilika za druženje sa vršnajcima iz redovne populacije.

gnezdo rasina, odjek.rs

Naša deca nemaju često priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz redovne populacije, posebno onda kada završe školu i kada sve svoje slobodno vreme uglavnom provode u kućnim uslovima, sa porodicom. Ova izložba bila je još jedna prilika da izađu iz kuće, da se druže, upoznaju nove ljude, da uživaju u muzici i ostalim programima u okviru Letnje scene- kaže Svetlana Ivanović, zamenica predsednika Udruženja za pomoć i unapređenje položaja dece i mladih sa posebnim potrebama ‘’Osmeh na dlanu’’.

To udruženje je, zajedno sa krušeavčkim Udruženjem za pomoć osobama sa autizmom, organizovalo humanitarnu izložbu na kojoj su predstavljeni radovi dece sa poteškoćama u razvoju. Na njihovom štandu prodavale su se oslikane majice, platnene torbe, grnčarski predmeti, magneti, vez na kartonu, te ukrašene sveske i blokovi.

Bilo je puno mladih, sa interesovanjem su prilazili prodajnom štandu, razgovarali sa našom decom i hvalili njihove radove, što je našoj deci puno značilo. Oni to što rade rade sa puno ljubavi, svako od njih je talentovan za po nešto, neki lepo vezu, drugi su vešti u oslikavanju a ima i onih koji odlično kroje i šiju. Svako se izdvaja po nečemu, ponosni su kada završe započeto i uvek vole da na radu stoji njihov potpis– ističe Ivanović.

U „Gnezdu“ često organizuju svoje aktivnosti i ovaj prostor, i roditelji i deca,  doživljavaju kao svoju drugu kuću:

Ove često organizujemo radionice i druge aktivnosti, našoj deci prija ovaj prostor zato što je prostran i odiše umetnošću i lepotom. A kada smo deo neke šire priče, gde naša deca imaju prilike da se druže i sa drugom decom i mladima, kao sada, onda je to i za njih i za nas kao roditelje, baš posebno.

osmeh na dlanu stand, odjek.rs

Izložba u Gnezdu realizovana je u okviru projekta  ’Čarobna bašta boja’’ i Kampa za osobe sa invaliditetom ‘’Šetnja po slovima od A do Š’’ , koje finansira i podržava Grad Kruševac. Radovi nastali na radionicama realizovanim u okviru tih projekata, prikazani su na Letnjoj sceni na otvorenom, u Bivolju.

Pored ostalih muzičkih i glumačkih učesnika, svojim nastupom izložbu je podržao i hor Biser iz Kruševca. Pored učesnica programa Letnje scene, roditelja, prijatelja i poznanika, izložbu su posetili i studenti iz inostranstva koji su na razmeni u AKC Gnezdo.

Zahvaljujemo se organizatorima Letnje scene na pomoći i podršci oko organizovanja izložbe, svim posetiocima a najviše članovima udruženja koji su se puno trudili i sa puno ljubavi oslikali i ukrasili svaki predmet i pretvotili ga u pravo , malo umetničko delo- poručuju iz  Udruženja „Osmeh na dlanu“.

D.P.

Foto: Goran Ristić

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje “Tim za razvoj i unapređenje društva” i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije “Rekonstrukcija Ženski fond”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *