Izborna tišina – šta se sme, a šta ne?

Izbori, Odjek.rs

Do nedelje u 20 časova, odnosno do zatvaranja birališta u Srbiji traje predizborna tišina. U ovom periodu, koji je počeo u četvrtak u ponoć, medijima je zabranjeno objavljivanje procene rezultata izbora, javno predstavljanje kandidata i predizbornih programa. Nije dozvoljeno ni pozivanje birača da glasaju, odnosno da ne glasaju za određene liste, preko medija niti na javnim skupovima.

Tokom predizborne tišine zabranjena je funkcionerska kampanja, odnosno izveštavanje o aktivnostima funkcionera koji su i kandidati na izborima, sa otvaranja infrastrukturnih radova i objekata. Mediji mogu da objave informaciju kada su izbori, dozvoljeno je pozvati ljude da iskoriste pravo glasa, kao i podatke o izlaznosti tokom izbornog dana.

Na izborima u Kruševcu birači u nedelju glasaju na 132 biračka mesta, plus na po jednom biračkom mestu u VP domu te u zatvoru. Prema podacima Gradske izborne komisije na lokalnim izborima pravo glasa ima 104.972 birača na području Kruševca, a na parlamentarnim 106.010 birača.  

Gradsku izbornu komisiju čini 11 članova i 11 zamenika, što je stalni sastav, dok je u proširenom  sastavu devet članova i osam zamenika, jer jedna lista nije dala zamenika.

Što se tiče parlamentarnih izbora u nedelju se bira 250 poslanika Skupštine Srbije. Prema podacima Republičke izborne komisije u Srbiji može da glasa 6.500.165, a glasa se na ukupno 8.273 biračkih mesta.

Na zbirnoj listi za parlamentarne izbore je 18 lista sa ukupno 2.818 kandidata za poslanike.

Izbore će, prema podacima RIK-a, pratiti 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *