Izbori: Predstavljanje koalicije NADA u Kruševcu – “Da zastanemo i opstanemo ili da nestanemo”

Izbori, Odjek.rs

Zaustaviti rastakanje države, promeniti politiku u vezi sa rešavanjem pitanja Kosova, zaustaviti korupciju, popraviti ekonomsku situaciju, neke su od tema o kojima su večeras u Kruševcu govorili predstavnici koalicije NADA, koju čine Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije. Ova koalicija nastupa na parlamentarnim izborima, a ima listu i na lokalnim izborima u Kruševcu. Na obe liste na pod brojem pet.

Izbori, Odjek.rs

Potpredsednik Nove Demokratske stranke Srbije Predrag Marsenić kazao je, u obraćanju okupljenima u sali ovdašnjeg Doma sindikata, da je na predstojećim izborima potrebno „zaustaviti rastakanje države“, uz navode da je za deset godina vlasti Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić dao sve na Kosovu, te da u društvu vladaju korupcija i ekonomska katastrofa.

Izbori, Odjek.rs

Ova vlast mora da ode, došli su na lažima i manipulaciji, a 10 godina nakon toga imamo veliko ništa, na Kosovu nema srpske policije, pravosuđa, Gazivoda, tablica i sve je dao jedan čovek, koji je takođe prihvatio francusko-nemački sporazum – kazao je on.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je uništila “gotovo sve, minimum je 250 miliona evra nestalo zbog korupcije prilikom izgradnje Moravskog koridora, korupcija je sveprisutna i moramo da reformišemo javna preduzeća koja su leglo korupcije, jer kada vas teraju da date kapilarni glas ili dobijate posao preko veze, sve je to korpcija”.

Ekonomska situacija je, kako je dodao, katastrofalna jer je Srbija u Evropi treća po inflaciji, dok je za mleko, meso i jaja dvogodišnja inflacija preko 50 odsto, stočni fonda je na nivou 1910. godine, “jer su uvozili mleko iz Poljske i uništili pet hiljada gazdinstava koja su se time bavila“.

Okupljenima se obratio i pukovnik u penziji Ljubinko Đurković, koji je komandovao odbranom na Košarama. Večeras je, kako je kazao, govorio u ime predsednika POKS-a, Vojislava Mihailovića, koji je bio sprečen da dođe. Kazao je da je za Srbiju bilo mnogo zlih vremena, ali da je „očigledno da smo sada na prekretnici, da zastanemo i opstanemo ili da nestanemo”:

Kada se rešava pitanje kosova, kada je ultimativno jednom čoveku ponuđen francusko -nemački sporazum i počeo da se primenjuje, daj Bože da ga promenimo, da spasimo Srbiju, jer će u suprtnom nestati Srbija.

Izbori, Odjek.rs

Dodao je da bitno da svi učinimo sve što je u našoj moći da ova vlast ode “zato što su svojim postupcima uništili institucije, od sudstva, prosvete, vojske”.

Predsednik Gradskog odbora Novog DSS-a Saša Anđelković kazao je da to što je od 2012. do 2022. godine broj stanovnika na području Kruševca smanjen sa 128.752 na 113.582, odnosno za više od 15 hiljada, najbolje govori o vlasti SNS-a.

Izbori, Odjek.rs

Naveo je da oko dva odsto građana Kruševca prima neku vrstu socijalne pomoći, da Kruševljani motaju kablove za minimalac, da je prosečna zarada za devet hiljada niža od republičkog proseka.

– Nije im palo napamet da subvencionišu privrednike, niti da pomognu poljoprivrednike, nisu hteli ni da podrže predlog da se ukine porez na poljoprivredno zemljište, nije bilo para za besplatne knjige, za besplatan vrtić, za rešavanje zagađenja vazduha, rešavanje saobraćajnih gužvi. Mi nećemo tako da vodimo grad, poručujemo da će svaka javna nabavka sa dokumentacijom biti objavljena na sajtu Grada, kao i svaki račun, da će privrednici dobiti subvencije za svakog novozaposlenog, da će dobijati uređen prostor za proizvodne delatnosti, da ćemo ukinuti porez na poljoprivredno zemljište. Obezbedićemo sredstva za besplate knjige za đake, za besplatne ekskurzije i rekreativne nastave za siromašne učenike, biće veća davanja porodiljama, ukinućemo pauka, osim u posebnim slučajevima – kazao je on.

Izbori, Odjek.rs

Da je potrebno veću pažnju posvetiti selu napomenuo je i predsednik Gradskog odbora POKS-a Zoran Radojević, “da ne budemo svi prinuđeni da se vezujemo za grad”, uz podsećanje da na području Kruševca ima 101 selo.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *