Izbori: Dr Saša Anđelković ( Koalicija “Nada za Srbiju”) – Kruševljani znaju koji je put pravi

dr saša anđelović, odjek.rs

Predstavljajući izbornu listu pod rednim brojem 5 na lokalnim izborima, dr Saša Anđelković,  prvi na listi ujedno i kandidat za gradonačelnika, u pisanoj izjavi za naš portal predstavio je program koalicije “Nada za  Srbiju”.

#Koji su najvažniji  problemi u gradu kojima ćete se baviti ako budete učestvovali u vlasti?

-Jednom rečju, prioritet nad svim pitanjima vezanim za Grad je učiniti ga slobodnim za svaku konkurenciju, a posebno za ravnopravnu konkurenciju svakom građaninu Kruševca za poslovanje i rad. Kruševac  mora biti grad bez nameštenih tendera i skrivenih ugovora. Svaka odluka o javnoj nabavci sa kompletnom dokumentacijom biće građanima dostupna na sajtu Grada. To će građanima vratiti poverenje u vlast i istovremeno će sprečiti svaku zloupotrebu u trošenju novca građana Kruševca.

Drugačijim planiranjem i trošenjem budžeta subvencionisaćemo kruševačke privrednike za nova zapošljavanja Kruševljana. Pod jasno definisanim uslovima dodeljivaćemo uređene lokacije za izgradnju proizvodnih objekata kruševačkim privrednicima i preduzetnicima. Za potrebe kruševačkih poljoprivrednika izgradićemo Distributivni centar koji će im omogućiti  da izbegnu nakupce i niske cene svojih proizvoda i da svoju robu prodaju onda kada joj je cena najviša. Ukinućemo porez na poljoprivredno zemljište. Subvencionisaćemo nabavku traktora i još mnogo mera koje imaju za cilj poboljšanje ekonomske situacije u gradu.

Što se tiče društvenih delatnosti svim građanima koji nemaju zdravstveno osiguranje obezbedićemo besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu. Hitno ćemo obezbediti adekvatan prostor za Službu hitne medicinske pomoći, povećaćemo novčana davanja za novorođenu decu, obezbedićemo besplatne udžbenike za osnovce i srednjoškolce, kao i besplatno korišćenje kruševačkih bazena za sve đake.

Posebnu pažnju ćemo posvetiti zaštiti životne sredine. Sačinićemo mapu zagađivača i preduzeti sve zakonske mere da se zagađenje eliminiše. U istom cilju subvencionisaćemo građanima plaćanje takse za priključivanje na gasnu mrežu za grejanje domaćinstava.

Namera nam je da izgradimo reprezentativno zdanje za održavanje umetničkih događaja i rad kruševačkih umetnika, kao i da posle decenija ideoloških podela podignemo spomenik borcima ravnogorskog pokreta. Ukinućemo ‘’Pauka’’ osim u posebnim slučajevima. Vlasnicima automobile koji žive van užeg gradskog područja omogućićemo dva sata besplatnog parkiranja u gradu…

#Vaš komentar na učinjeno u prethodnom periodu, koji su dobri, a koji loši primeri?

Ono što je najlošije u prethodnom periodu je netransparentnost u radu gradske vlasti. Pod tim se može podvesti i namerno kratak rok za pripremu sednica Skupštine, tako da se odbornici apsolutno ne mogu pripremiti, kao i kratko vreme za diskusiju.

Mnogo je loših odluka prethodne vlasti i njihovo nabrajanje zauzelo bi dosta prostora. O njima smo govorili na sednicma Skupštine i oglašavali se saopštenjima. Izdvojio bih katastrofalnu odluku o javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju javnog osvetljenja. Kruševljani će taj ‘’poduhvat’’ platiti 11,5 miliona evra ili 623 evra prosečno po jednoj ugrađenoj sijalici.

O dobrih poteza vlasti izdvojili bismo otvaranje Poljoprivrednog fakulteta u našem gradu.

#Koje su moguće koalicije  nakon izbora?  Kakvi su trenutni odnosi sa ostalim političkim akterima?

Kao što znate naša koalicija ‘’Nada za Kruševac’’ na predstojećim izborima nastupa samostalno. Sa svim ostalim političkim akterima odnos se svodi isključivo na međusobno uvažavanje i pored ogromnih razlika u stavovima po ključnim pitanjima o budućnosti države. Nije bilo ozbiljnih razgovora niti o predizbornim niti o postizbornim koalicijama u gradu.

#Kako ocenjujete dosadašnji tok kampanje?

Za razliku od prethodnih ova kampanja, bar za sada, od strane političkih partija protiče bez problema. Čak je i narativ vladajuće SNS veoma različit od ranijih nastupa što tumačimo time da su im ti raniji nastupi i postupci smanjili rejting, pa se sad građanima predstavljaju sasvim drugačijim.

#Kako komentarišete lokalnne medije, kako oni prate kampanju, da li su svi učesnici zastupljeni dovoljno?

-Informacije o radu vlasti su filtrirane. Ako se tome doda apsolutni monopol vlasti na informisanje građana onda je jasno da u Gradu ne postoje drugačije javno  mišljenje. Kao ilustraciju navodim da za više od deset godina vlasti SNS-a ni jedan opozicioni političar nije gostovao na sve tri kruševačke televizije. Jasno je u kakvom okruženju živimo. Od ostalih, po našem mišljenju, jedan štampani i par portala trude se da objektivno izveštavaju u kampanji.

Kakav izborni rezultat očekujete u Kruševcu?

Koalicija nije radila lokalno istraživanje, ali permanentno sondira javno mnjenje koje veoma blagonaklono gleda, kako na koaliciju, tako i na našeg kandidata za gradonačelnika.

#Poruka Kruševljanima?

-Predstojeći, kako republički, tako i lokalni izbori nisu obični izbori. Oni u ovom trenutku imaju referendumski karakter na kojima će se odlučiti hoćemo li biti svoji na svome, hoćemo li sačuvati naše Kosovo i Metohiju, hoćemo li srušiti partijsku državu i svim građanima omogućiti jednake šanse ili ćemo nastaviti putem destrukcije države, putem iseljavanja najproduktivnijeg dela srpskog naroda i putem u “Evropsku uniju” i “Nato” koji je u stvari put za nigde. Ubeđeni smo da Kruševljani znaju koji je put pravi.

Kandidat za gradonačelnika

BIOGRAFIJA

Kandidat Koalicije ‘’Nada za Srbiju’’ za gradonačelnika Kruševca je Saša Anđelković, doktor veterinarske medicine, trenutno, po sili zakona, član Privremenog organa Grada Kruševca.

Rođen je 1970.godine u Kruševcu. Završio je Veterinarski fakultet u Beogradu, nakon čega se zaposlio u Veterinarskoj stanici Kruševac. Od 2000. do 2004.godine bio je odbornik Demokratske stranke Srbije u Skupštini grada Kruševca. Od 2004. do 2008.godine obavljao je funkciju zamenika gradonačelnika. Član Gradskog veća bio je od 2008. do 2009.godine. Na rukovodećoj funkciji u Veterinarskoj stanici u Kruševcu – kao direktor, bio je od 2012. do 2016.godine. Nakon toga, do 2020. takođe je bio direktor Veterinarske stanice „Supervet 037“ DOO u Velikom Šiljegovcu. Mandat odbornika nove Demokratske stranke Srbije u lokalnom parlamentu pripadao mu je u periodu od 2020. do 2023.godine. Oženjen, otac dvoje dece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *