Izbori: Dejan Marinković (SRS) – „Grad jeste uređeniji, ali mi možemo mnogo više“

dejan marinković, odjek.rs

O ostvarenom u prethodnom periodu, očekivanjima, preprekama, otvorenosti medija za razne političke opcije, programu i planovima, razgovarali smo sa predstavnicima stranaka koje izlaze na lokalne izbore. O listi „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“ koja je na lokalu pod rednim brojem šest, govori Dejan Marinković, predsednik Okružnog i Gradskog odbora te stranke. Odgovori su našoj redakciji prosleđeni u pisanoj formi.

Dejan Marinković, master pravnih nauka, prvi je na lokalnoj listi i 18. na  izbornoj listi te stranke za parlamentarne izbore, što se najbolja pozicija što se tiče tiče Rasinskog okruga.

Govoreći o tome šta će biti prioriteti te stranke ukoliko bude učestvovala u vlasti, Marinković je kazao da Srpska radikalna stranka već dugi niz godina učestvuje aktivno u političkom životu Kruševca, te da se svojim inicijativama i sugestijama trudi da maksimalno doprinese poboljšanju kvaliteta života građana.

– Ukoliko dođemo na vlast, prioritet će nam biti rešavanje dugogodišnjeg problema kanalizacione infrastrukture u seoskim sredinama. Prioritet će nam biti i poljoprivrednici o kojima se u poslednje vreme sve manje brine na nivou lokalnih samouprava, subvencije i sredstva za koja apliciraju uglavnom se odnose na republički budžet. Zalagaćemo se da sredstva koja se usmeravaju na poljoprivredu budu višestruko veća, čime bi poljoprivrednici imali određenu vrstu sigurnosti, a takođe bi se na ovaj način u velikoj meri smanjio i odlazak mladih iz sela.

Govoreći o mlađoj populaciji, kazao je da će SRS, ukoliko uđe u lokalni parlament, inicirati da se iz gradskog budžeta pokriju svi troškovi boravka dece u vrtićima, te da se obezbede besplatni udžbenici za sve osnovce. Time bi se, kako je istakao, pokazala briga o deci i mladim bračnim parovima.

Osvrnuo se i na zaštitu životne sredine, te istakao da je SRS  već ranije pokrenula inicijativu da se izgradi savremeni sanitarni Centar za upravljanje otpadom:

– Savremena fabrička postrojenja rešiće problem divljih deponija, a u potpunosti ćemo rešiti problem zagađenja i uništavanja životne sredine. Mi smo već podnosili inicijativu da se za sva ekološki čista vozila obezbedi besplatan parking.

Lider kruševačkih radikala smatra da pojedinim nevladinim organizacijama nije mesto u našem gradu, te navodi da će SRS, ukoliko dođe na vlast, zabraniti njihova okupljanja u Kruševcu. Takođe, ukoliko dobiju poverenje građana, radikali će, kako je kazao, ispuniti ranije dato obećanje da se na platou ispred zgrade Kocka postavi spomenik slavnom srpskom junaku, borcu i oslobodiocu Kruševca, vojvodi Dragutinu Keseroviću.

Možemo više i bolje

U osvrtu na učinjeno u prethodnom periodu, Marinković je rekao da je činjenica da je Kruševac danas lepši i uređeniji, ali da SRS može mnogo više:

– Činjenica je da je Kruševac grad investicija, savremenih fabičkih postrojenja, grad sa uređenom putnom infrastrukturom, međutim mi smatramo da možemo mnogo više da uradimo. Postoje brojni nerešeni problemi, a najviše do izražaja dolaze u prigradskim i seoskim sredinama. Srpska radikalna stranka će te probleme rešiti.

Govoreći o mogućim koalicijama, savezima nakon izbora, rekao je da je SRS spremna da razgovara sa svima, u interesu građana:

– Međutim, već sada se pokazalo da postoje političke stranke koje su svoju borbu za lične interese stavile iznad interesa građana u ranijem periodu vršenja vlasti. Imamo i lažne patriote koje podnose raport stranim ambasadama. Sa njima svakako ne možemo, jer njihov patriotizam nije iskren. Oni bi i sa crnim đavolom u koaliciju samo da se dočepaju vlasti. Hoćemo samo i isključivo sa dokazanim patriotama i rodoljubima, koji su spremni da interes građana stave iznad svega. Mi smo odanost našem narodu dokazali u protekle trideset i tri godine naše borbe za interes naroda.

 O trenutnim odnosima sa ostalim političkim akterima, te o tome da li je već bilo nekih dogovora sa ostalim strankama, nosilac SRS liste na lokalu kaže da ti odnosi mogu postojati samo ako je cilj rešavanje problema koji muče narod:

– Mi nikada nismo vodili tajne razgovore. Uvek smo naš rad transparetno predstavljali građanima. Ni danas nakon trideset i tri godine naše borbe mi se nismo promenili. Dosledni smo našim idealima.

Ocenjujući dosadašnji tok kampanje, naveo je da su poteškoće uvek moguće kada se na izbore izlazi sa pozicije opozicije:

– Srpska radikalna stranka  je uvek u kampanji. U kampanji za naš narod, za srpske nacionalne interese, za bolji život svih naših građana. Kada u izbore izlazite sa pozicije opozicione stranke, uvek morate biti spremni da se suočite sa poteškoćama. Nismo od onih koji kukumavče i kojima stalno nešto fali,  smeta i stalno im trebaju nekakvi bolji uslovi. Uslovi za šta? Kandidujete se na izborima, obilazite građane, pogledate narod u oči i iznesete rešenje. To je princip rada koji mora da prati sve političke aktere. Borba mora da bude zasnovana na argumentima i činjenicama, a narod je taj koji na izborima daje konačan sud.

Opozicija teže dolazi do medija

Upitan da iznese zapažanje o otvorenosti lokalnih medija za različite političke opcije u izbornoj trci, Marinković je kazao da su vladajuće stranke uvek bile zastupljenije medijski, pre svega kandidati vladajućih stranaka, te da to nije ništa novo.

– To je prosto normalno jer su velikim delom kandidati vladajućih stranaka i akteri izvršne vlasti, pa se njihovi nastupi prate i sa te pozicije. Mi smo uvek bili u nešto drugačijoj poziciji. Nikada nam nije bilo lako da dođemo do medija. To svakako ne sme da bude ni izgovor ni brana za ostvarivanje dobrog izbornog rezultata. Nismo zagovornici vođenja kampanje iz fotelje, već isključivo izlaska u narod i razgovor sa narodom. Kad slušamo ponekad pojedine nastupe ovih dokonih političara koji ne izlaze iz kafane, bude nam prosto drago što nismo prinuđeni da ih svakodnevno vidimo u medijima.

O mogućnosti da budući gradonačelnik bude iz redova radikala, kaže da su u njegvoj stranci svesni da u ovom trenutku to nije moguće.

– Svesni smo da nismo u mogućnosti da na ovim izborima ostvarimo ubedljivu pobedu pa da na taj način možemo imati i poziciju gradonačelnika. Međutim, ukoliko nam narod ukaže poverenje i budemo u prilici da predložimo nekog na najodgovorniju funkciju u gradu, verujte nam da to može biti svaki srpski radikal, svi smo se dokazali u odanosti narodu, dokazali smo svoju čast i pre svega poštenje, što je garant uspešnog vođenje grada.

Srpska radikalna stranka, prema rečima našeg sagovornika, nije radila nikakva istraživanja koja bi pokazala koliko u ovom trenutku imaju poverenje građana:

– Istraživanjima i neozbiljnim anketama se ne bavimo. Očekujemo da će nam građani ukazati svoje poverenje i da ćemo se vratiti u skupšinski parlament. Ubeđeni smo da su građani uvideli hendikep lokalnog parlamenta zbog odsustva radikala iz skupštine. Nema skupštine bez srpskih radikala. Skupštinski govori sveli su se na spletkarenje, a niko ne nudi konkretne predloge. To je zato što se niko od njih ne sprema ozbiljno za sednicu skupštine. Mi ćemo se ozbiljno pripremati za svaku sednicu, naši odbornici će biti konstruktivni i nudiće konkretna rešenja.

Nosilac lokalne liste „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, poručuje građanima da je SRS  jedina politička stranka u Srbiji koja građanima nudi alternativu, u odnosu na vlast i na ostatak opozicije.

Uradićemo sve da u ovom vremenu globalizma, američke hegemonije i novog svetskog poretka, zaštitimo sve ono što nas definiše i kao narod i kao naciju. Našu ćirilicu, istoriju, tradiciju, našu crkvu i nećemo dati da bilo ko to prekraja, da bilo ko to ukida i da bilo vodi bitku protiv našeg identiteta. Srpska radikalna stranka oduvek je bila stub odbrane srpstva i Srbije. Nećemo diktat, nećemo njihove planove. Hoćemo srpsko Kosovo i Metohiju. Hoćemo bolji, lepši i jači  Kruševac. Hoćemo Kruševac u kom mladi vide svoju budućnost. Hoćemo da ponovo pokrenemo industriju, da ponovo pokrenemo veliku poljoprivrednu proizvodnju u našim selima na našoj najplodnijoj i najrodnijoj zemlji. Sačuvaćemo ognjište, sačuvaćemo tradicionalnu srpsku porodicu. Dogodine u Prizrenu, dogodine u Kninu, živela Velika Srbija, živeo Kruševac!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *