Izbori: Koalicija Srbija protiv nasilja- „Neko se „zaigrao“ sa biračkim spiskom“

ssp, odjek.rs

Lokalna koalicija „Srbija protiv nasilja dr Branislav Bata Andrić“, obratila se danas medijima zbog, kako su naveli, sumnje u regularnost izbornog procesa.

Uz podsećanje da Gradska izborna komisija donela rešenje da će se za glasanje na izborima za odbornike Skupštine grada Kruševca štampati 104.972 glasačka listića (i 315 rezervnih), a da prema popisu iz 2022. godine i zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, Kruševac ima 113.582 stanovnika, od čega 94.711 punoletnih, u toj koaliciji navode da je očigledno da se „neko zaigrao sa biračkim spiskom“.

Objašnjavaju da je, ukoliko se uporedi broj glasačkih listića sa ukupnim brojem stanovnika, ispada da je u Kruševcu ima 8.610 maloletnih lica.

To nije realno. Prvo, prema zvaničnim podacima, u školskoj 2022/2023 godini u Kruševcu je na teritoriji grada ukupno bilo 8.317 osnovaca. Ako na taj broj dodamo decu do sedme godine i srednjoškolce do navršenih 18 godina, videćemo da taj broj maloletnih lica sigurno premašuje 8.610. Drugi razlog je da je po istim podacima iz istog popisa broj stanovnika do 14 godina u Kruševcu 15. 568, što je opet više od pomenute cifre. Sve ovo ukazuje da se neko „zaigrao“ sa biračkim spiskom i to nije prvi put – objašnjavaju u toj koaliciji.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, problema je bilo i na prošlim parlamentarnim izborima, kada su se mnogi građani/ke žalili da su na njihove adrese stizali pozivi za glasanje osobama koje uopšte ne žive na tim adresama.

Tako smo imali situaciju da naš današnji nosilac liste , kandidat za gradonačelnika dr Branislav Bata Andrić, na adresi gde živi više od 30 godina, dobije poziv za glasanje za dve osobe koje tu nikada nisu stanovale. Uredno je to prijavio policiji, odjavio osobe sa njegove adrese, ali i danas nije jasno kako je to uopšte bilo moguće.

Ova lokalna koalicija, zbog svega navedenog, podnela je Policijskog upravi Kruševac zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, tražeći podatke koliko je lica promenilo prebivalište u poslednjih šest meseci i doselilo se u taj grad, odnosno, koliko ih se odjavilo i odselilo.

Sa konferencije su uputili apel građanima da provere da li su upisani u birački spisak, kao i da li se na spisku nalaze i njihovi rođaci, prijatelji, komšije, koji su preminuli.

Istovremeno, poruka članovima GIK-a, ali i SNS Kruševac je da se ne igraju izbornom voljom građana/ki , da ne vršite zloupotrebe izbornog procesa, jer ćemo braniti i odbraniti svaki glas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *