Istraživanje o nasilju nad ženama: Unapređena prevencija- bolja zaštita

pescanik, odjek.rs

Rodno zasnovano nasilje tema je istraživanja kojim će biti obuhvaćeno 150 žena, a sprovešće ga Udruženje žena „Peščanik“, u okviru projekta „Unapređena prevencija – bolja zaštita“. Uz podsećanje da je samo od početka ove godine u Srbiji ubijeno 19 žena, iz te organizacije pozivaju građanke, građane i zvaničnike Grada Kruševca da podrže i uključe se u aktivnosti koje će biti realizovane u okviru tog projekta.

Pored istraživanja o rodno zasnovanom nasilju i ličnim iskustvima ispitanica sa nasiljem, deo projekta je i informisanje građanki o nasilju i diskriminaciji, te zaštiti u slučajevima kada su im izložene.

Cilj  je podizanje svesti u javnosti o veličini i tragičnosti ovog problema, njegovim pojavnim oblicima, uzrocima i posledicama. Posebno ćemo imati u vidu nasilje i posledice nasilja u odnosu na višestruko društveno marginalizovane žene i potrebu da kao građanke i aktivistkinje tražimo odgovornost od državnih organa i institucija za preduzimanje i unapređenje svih neophodnih mera zaštite- kažu u Peščaniku.

Da je nasilje složen i težak problem, potvrđuje i činjenica da je uprkos zakonima i procedurama za sprečavanje i borbu protiv nasilja prema ženama i u porodici, od početka 2023. ubijeno 19 žena, ne računajući ubistvo 9 devojčica u masovnoj pucnjavi u školi Vladislav Ribnikar. Podaci  ženskih udruženja pokazuju da se trećina žena koje su ubili njihovi partneri, obraćala se institucijama koje ih nisu zaštitile.

Adekvatnu primenu zakona i postupanje po procedurama otežava nedostatak podzakonskih akata i dodatnih objašnjenja za implementaciju zakona, kao i mehanizama kojima bi se određeno (ne)postupanje po zakonu adekvatno sankcionisalo. Nasilje prema ženama dobija medijsku pažnju, ali i dalje su prisutni slučajevi neadekvatnog izveštavanja i nedovoljne zaštite žrtava u medijskom prostoru- ističe Snežana Jakovljević, aktivistkinja i predsednica Udruženja.

Posledice nasilja, zdravstvene, ekonomske, bezbednosne i u sferi ljudskih prava po same žene i njihovu decu su ogromne. Ništa manje nisu ni po demokratiju, vladavinu prava i razvoj društva u celini.

Nasilje košta i žene i društvo. Mnogo više od ulaganja u njegovo sprečavanje– poručuju u Peščaniku.

Projekat će trajati šest meseci, a realizuje se uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ GmbH.

D.P.

Naslovna foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *