Humanitarno čišćenje na Istočnoj zaobilaznici: Uklonjena ambalaža, stari dušeci i televizori!

Foto UG "Čepom do osmeha"

Čisteći na lokaciji Istočna obilaznica, volonteri iz Kruševca i članovi novosadskog Udruženja „Čepom do osmeha“ prikupili su 1.526 kilograma otpada, među kojim je, osim PET ambalaže, konzervi i stakla, bilo mnogo starih kreveta, dušeka, televizora …

Foto UG "Čepom do osmeha"
Osim ambalaže pokupili razni otpad / FOTO: UG “Čepom do osmeha”,

Apelujemo na vozače, pre svega kamiondžije da na potezu Istočne obilaznice ne bacaju otpad i ne stvaraju divlju deponiju koju smo danas uspešno uklonili – rekla je, nakon uspešne akcije, predsednica Udruženja „Čepom do osmeha“, Vanja Petković.

Tokom akcije, kako je saopšteno iz Udruženja, prikupljeno je 1.526 kilograma otpada, od koga je 576 kilograma reciklabirnog. Konkretno, sakupljeno je 420 kilograma (9.250 komada) PET ambalaže, 150 kilograma stakla te 6 kilograma limenki (oko 350 komada).

– Sav sakupljeni reciklabilni materijal ide u humanitarne svrhe odnosno, prikupljena sredstva će biti iskorišćena za kupovinu jednog od pomagala za decu sa posebnim potrebama – saopšteno je iz Udruženja.

Sakupljena je i velika količina starih kreveta i dušeka, televizora i drugog otpada, ukupne težine oko 950 kg. U akciji čišćenja učestvovalo je 22 volontera.

Udruženje se zahvalilo učenicima OŠ „Vasa Pelagić“ iz Padeža i OŠ „Knez Lazar“ iz Velikih Kupaca koji su podržali akciju i čistili rejon oko svojih škola, dajući doprinos zaštiti životne sredine.

Ovo je, inače, bila četvrta od deset planiranih akcija koje sprovodi Udruženje „Čepom do osmeha“ iz Novog Sada, u organizaciji kompanije „Lidl Srbija“, pod sloganom „Čisto iz ljubavi“.

Ovaj EKO karavan je, pre Kruševca, ekološke akcije organizovao u Ćupriji, Leskovcu, Prokuplju, a do kraja maja će isto učiniti u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Novoj Pazovi, Somboru, Senti i Zrenjaninu.

Najavljuju da će na jesen posetiti gradove na rekama i pored rečnih tokova, kako bi skrenuli pažnju na važan resurs, vodu.

Foto UG "Čepom do osmeha"
U akciji učestvovalo dvadesetak volontera / FOTO: UG “Čepom do osmeha”

Podsetimo da se humanitarno ekološka organizacija „Čepom do osmeha“ bavi sakupljanjem plastičnih čepova, a od obezbeđenih sredstava kupuje pomagala za decu sa smetnjama u razvoju, na nivou cele Srbije. Navode da su najbolja dugoročna volontersku akcija u našoj zemlji i okruženju, te da su do sada obezbedili 72 pomagala za decu, sakupivši oko 850 tona plastičnih čepova.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *