Gužva na sajmu – Mnogo zainteresovanih za posao šivača

Sajam zapošljavanja, LUSS Textile, Odjek.rs

Više od 300 nezaposlenih bilo je na današnjem sajmu zapošljavanja, organizovanom za kompaniju “LUUSS Textil”, koja traži 200 šivača.

Sajam zapošljavanja, LUSS Textile, Odjek.rs
Veliko interesovanje za posao / FOTO: Odjek.rs

Reč je o domaćoj kompaniji koja u Kruševcu, na mestu nekadašnjeg “Savremenog doma” gradi fabriku od sedam hiljada kvadrata, bavi se proizvodnjom odeće za poznate svetske brendove, a planira da, kada dostigne puni kapacitet, u ovdašnjim pogonima zaposli 500 radnika.

Već imamo fabrike u Raški i Vlasotincu. Očekujemo da fabrika u Kruševcu bude završena do Nove godine. Paralelno smo oformili trening centar u pogonu kompanije „Trajal“, postavili smo mašine, osvetljenje, imamo malu kantinu. Tu sprovodimo treninge, odnosno obuku radnika, koju planiramo da završimo do Nove godine, kada treba da se uselimo u novu fabriku – rekao je, obraćajući se okupljenima na sajmu, direktor lanca snabdevanja komapnije „LUSS Textile“, Tekin Jilmaz.

Sajam zapošljavanja, LUSS Textil, Odjek.rs
Direktor lanca snabdevanja kompanije “LUSS Textil”, Jilmaz (levo) / FOTO:Odjek.rs

Ova kompanija šije za poznate modne kuće: Hugo Bos, Maks Mara, Armani, Prada, Guči.

– Radimo za brendove visokog nivoa, zato je trening veoma bitan za nas, dajemo više nego dovoljno vremena, učite relevantne veštine, bez pritiska i stresa, ali uz disciplinu i poštovanje uslova bezbednosti i zdravlja na radu. Obuka traje skoro dva meseca, plaćena je 45 hiljada dinara, posle čega ulazite u proizvodni proces – objasnio je Tekin Jilmaz.

Očekivanja nezaposlenih su različita.

Živela sam ranije u Leskovcu, 19 godina sam radila u različitim konfekcijama. Tamo je svaka firma imala svoj vrtić. Meni je to najvažnije, to je normalno za današnje vreme, a ne da jurimo za decu po vrtićima. Čula sam da će ovde biti vrtić u okviru firme – kazala je za portal Odjek.rs Anita Vasev.

Za Jelicu Đorđević iz Mačkovca, je važno da radi, bilo koji posao koji bi mogla da dobije.

Sajam zapošljavanja, LUSS Textile, Odjek.rs
Detalj sa sajma / FOTO: Odjek.rs

Iako po struci niti po prethodnom radnom iskustvu nije šivač Danijela Radovanović je spremna da se oproba u novom zanimanju:

– Radila sam u „Amfenolu“, u „Krombergu“. Spremna sam da naučim nešto novo, čovek uvek mora da uči i da se bori.

Dušica ilić je ranije radila u mesnoj industriji „22.juli“, potom u koradžijskoj radnji, pa različite povremene poslove, a želi da se oproba i kao šivač.

Poziv kompanije „LUSS Textile“ privukao je nezaposlene iz celog Rasinkog okruga.

Na sajam su zajedno došli Ana Matić i Ivan Petrović iz Varvarina, koji su se u tom mestu bavili raznim poslovima, ali iskustvo kao šivači nemaju. Ona je radila kao trgovac i kao gerontodomaćica, a on na građevini. Ukoliko uslovi budu dobri spremni su za posao šivača.

Sajam zapošljavanja, LUSS Textil, Odjek.rs
Nije potrebno prethodno iskustvo niti određena škola / FOTO: Odjek.rs

Inače, za angažovanje u ovoj kompaniji mogu da se prijave svi koji žele da rade, bez obzira na stučnu spremu i prethodno radno iskustvo, jer kompanija ima razvijen sistem obuke budućih radnika.

U Rasinskom okrugu među nezaposlenima, prema podacima ovdašnje filijale Nacionalne službe za zapošljavanje, je 292 krojača i šivača sa trećim stepenom stručne spreme, od kojih je 144 u Kruševcu. Osim njih, na evidenciji ima tekstilnih tehničara i modelara sa četvrtim stepenom stručne spreme, te onih koji su završili višu tekstilnu školu.
J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *