Gradonačelnik Ivan Manojlović najavio projekte i rad na dovođenju novih investitora

Potpuna rekonstukcija Opšte bolnice, izgradnja Regionalnog industrijskog parka, izgradnja nove sportske hale, rekonstukcija zgrade Doma sindikata, izgradnja Regionalnog centra za upravljanje otpadom, deo je poslova koje će u svom mandatu sprovoditi novoformirana lokalna vlast. To je, između ostalog, u prvom obraćanju odbornicima i građanima, kazao novoizabrani gradonačelnik Ivan Manojlović.

Pred nama je potpuna rekonstukcija Opšte bolnice, vredna više od šest milijardi dinara, čime će Kruševac dobiti najsavremeniju zdravstvenu ustanovu, potom Kovid bolnica će biti ustanova tercijarnog nivoa, za potrebe čitavog regiona. Takođe, imamo izgradnju Regionalnog industrijskog parka, investicija je vredna 16,5 miliona evra, počinje u martu. Plan je, takođe, izgradnja sportske hale pored stadiona „Jedinstvo“, u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima, da bi Kruševac mogao da bude domaćin najvišim internacionalnim takmičenjima, a u sklopu toga će biti i hotel velikih kapaciteta – rekao je Manojlović.

U planu je, takođe, kako je dodao, plan izgradnje Istočne zaobilaznice, što treba da smanji gužvu i teretni saobraćaj, koji zagušuju gradsko jezgro.

– Prva faza je u toku, od Moravskog koridora do mosta u Dedini. Druga faza će uslediti nakon rešavanja imovinsko pravnih odnosa za deonicu od kružnog toka u Parunovcu do Bruskog puta, dugačku 4.999 metara – naveo je on.

Radiće se, prema njegovim rečima, i sabraćajnica koja povezuje autoput i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, vredna 138 miliona dinara. Plan je, takođe, da se nađu rešenja za nedostajuće parking prostore.

Novi gradonačelnik je podsetio da predstoji rekonstrukcija zgrade Doma sindikata, koja se iz budžeta finansira sa oko 47 miliona dinara te sa 30 miliona dinara od Ministarstva rudarstva i energetike kao i da će se raditi na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom.

– Vrednost tog projekta je 32 miliona evra, finansiraju ga Grad Kruševac, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nemačka Razvojna banka i JKP. Ovaj kapitalni projekat će Kruševac svrstati među zelene gradove i rešiti lošu deponiju, na kojoj se otpad razlaže u zemlji. Ovde će se kao nus produkt dobijati topla voda,  što je mogućnost za poljoprivrednike da je koriste za tople leje – precizirao je Manojlović.

Najavio je da bi postojeća biciklistička staza trebalo da bude produžena do Jasičkog mosta, gde će biti izgrađena još jedan park, a oko jezera, koja su nastala izgradnjom autoputa biće napravljene staze za šetnju, sa pratećim sadržajima, za odmor i rekreaciju.

U planu je i izgradnja zgrade za sud i tužilaštvo, na starom Aerodromu. Vrednost investicije je oko dve milijarde dinara, a finansiraće je Ministarstvo pravde. Podsetio je i na planirano  izmeštanje zatvora iz centra grada na lokaciju u Tekijama.

Napomenuo je da će biti nastavljen rad na privlačenju direktnih stranih investicija i kreiranju još boljeg privrednog ambijenta:

– Očekujemo otvaranje dodatnih 200 radnih mesta u kompaniji „Kromberg i Šubert“, koja je uložila dodatnih 26,2 miliona evra u nov proizvodni pogon. Takođe, fabrika „LUSS textile“ usposliće do 600 radnika u ovoj godini u pogonu u koji je uložila devet miliona evra. Nastavićemo sa aktivnostima na dovođenju novih fakulteta. Najizvesniji su Fakultet političkih nauka i Fakultet dramskih umetnosti. Trudićemo se da povećamo prava i privilegije, ali i uslove za ratne vojne invalide i ratne vojne veterane, obezbedićemo prostor u užem cenru grada, gde bi bila krovna organizacija za sva udruženja koja se bave pravima boraca.

Manojlović je istakao da su vrata lokalne samouprave otvorena za sve predloge struke i sugrađana te kazao da očekuje još uspešniju saradnju i povezivanje sa dijasporom.

Podsetimo da je Ivan Manojlović za gradonačelnika Kruševca izabran na predlog Srpske napredne stranke, koja ima 42 odborika od ukupno 70 u lokalnoj Skupštini. Njegov izbor su pdoržali i koalicioni partneri naprednjaka, koalicija SPS – JS, koja ima petoro odbornika te jedan odbornik Zavetnika.

Inače, Manojlović je rođen 1975. godine, po struci je master ekonomista, u sazivu republičkog parlamenta 2016. godine bio je poslanik. U periodu pre toga bio je portparol Gradskog odbora SNS-a. Od 2012. do 2015. godine živeo je u Švajcarskoj, da bi se po povratku u Srbiju politički aktivirao.

J.B.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *