Građanke pitaju: Kako najbrže zakazati pregled kod ginekologa?

dispanzer za žene, odjek.rs

Sugrađanka koja se obratila našoj redakciji kaže da često nema slobodnih termina za pregled kod izabranog ginekologa. Nju je interesovalo da li se pregled može zakazati samo preko kol centar ili je to moguće učiniti i drugačije. Odgovor smo potražili u kruševačkom Domu zdravlja.

Milica Ć. kaže da su, kad god pokuša da zakaže pregled preko kol centar, svi termini za taj mesec uglavnom zauzeti.

Iskustvo mojih prijateljica koje koriste aplikaciju aplikaciju Moj doktor kako bi saznale kad njihov ginekolog ima slobodan termin, je da termina uglavnom nema, odnosno, da se brzo popune. Kako sam razumela, lekari postavljaju slobodne termine početkom meseca i ako ih ne „ugrabite“ odmah, morate da čekate sledeći mesec. Ponekad je zdravstevni problem takav da ne može da se čeka toliko dugo.

U kruševačkom Domu zdravlja navode da kod akutnih stanja nije potrebno zakazivati pregled, te da ovo pravilo važi i nakon uvođenja mogućnosti zakazivanja pregleda preko kol centra.

-Konkretno, što se tiče Dispanzera za žene i trudnice, zakazivanja nema kod obilna krvarenja, kod trudnica sa akutnim problemima, porodilja sa visokom temperaturom i krvarenjem, kao i svih ostalih stanja koja zahtevaju neodložnu medicinsku pomoć. Te pacijentkinje se primaju odmah.

Redovni pregledi kod izabranog lekara opšte prakse, ginekologa, stomatologa i pedijatra, se mogu zakazati pozivanjem Nacionalog kol centra na broj 011- 362-0000 ( svakog radnog dana od 8 do 20 časova), mogu se zakazati i lično (pozivanjem ili dolaskom u zdravstvenu stanicu gde se pacijent leči) kao i preko sajta Doma zdravlja Kruševac, odnosno, popunjavanjem onlajn formulara, gde pacijent potvrdu termina dobija putem elektronske pošte ili telefona koji je naveo u tom formularu.

Inače, tokom epidemije korona virusa pacijenti su kod izabranog lekara opšte prakse dolazili bez zakazivanja. Ta praksa ostala je i danas, kao i to da je za nastavak terapije dovoljno samo pozvati telefonom.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *