Građani pitaju: Zašto se film “Boj na Kosovu” ne snima u Kruševcu?

Lazarev grad, Odjek.rs

Nedavno objavljena informacija u medijima da će se za potrebe snimanja filma „Boj na Kosovu“ praviti replika srednjevekovnog Kruševca u Lipovičkoj šumi, nedaleko od Beograda, što će koštati oko 1,5 miliona evra, izazvala je na društvenim mrežama brojne komentare i pitanja zašto se film ne bi snimao u Kruševcu.

Naime, kako su ranije preneli mediji, reditelj filma, Gaga Antonijević, rekao je da je postojala alternativa da se dođe u Kruševac da se snima film, ali da se to ispostavilo kao dosta komplikovanije.

Lazarev grad, Odjek.rs
Lazarev grad / FOTO: Odjek.rs

U Gradskoj upravi Kruševac su za portal Odjek.rs potvrdili da je kontakata u vezi sa snimanjem filma bilo, ali da se ispostavilo da to nije moguće uraditi u Lazarevom gradu.

Gradsku upravu kontaktirao je Maksa Ćatović, filmski producent i menadžer, a tema razgovora je bila projekat novog filma „Boj na Kosovu“. Obišao je crkvu Lazaricu i Lazarev grad. U Lazarevom gradu je nemoguće instalirati opremu i scenografiju shodno zahtevima filma, kako zbog ograničenog prostora, tako i zbog zaštite kulturno-istorijskog kompleksa i bezbednosti filmskih radnika – navedeno je u odgovorima dostavljenim našem portalu.

Nadležni, na pitanje koliko bi Kruševcu u kulturnom i turističkom smislu značilo da se uradi rekonstrukcija Lazarevog grada i da li je ovo bila prilika da se taj posao makar delimično obavi, odgovaraju da nije bilo reči o rekonstrukciji Lazarevog grada jer to podrazumeva nešto sasvim drugo.

Ovde se radi o postavljanju scena za film, a ne o rekonstrukciji starog grada i sve je pogrešno protumačeno – piše u odgovorima.

Inače, prema podacima Gradske uprave, prva faza radova na restauraciji i konzervaciji Kruševačkog grada izvedena je 2018. i 2019.godine po projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tada je Ministarstvo kulture i informisanja obezbedilo pet miliona dinara, a Grad Kruševac pola miliona dinara.

Predmet konzervatorsko-restauratorskih radova bio je zapadni zid bedema ka Strahinjićevoj ulici u dužini od četrdesetak metara. Sanacijom i delimičnom rekonstrukcijom ovog poteza bedem je nadzidan do najviše pet metara, u gabaritu kojim se jasnije sagledava arhitektura i forma čitavog utvrđenja.

Istovremeno su očišćeni i učvršćeni dotrajali delovi bedema, koji su rekonstruisani i konzervirani još šezdesetih godina dvadesetog veka. Izvršena su su i zaštitna arheološka istraživanja u zoni zapadnog i severnog bedema Kruševačkog grada kao i precizno fotogrametrijsko snimanje Glavne (donžon) kule.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture planirao je izradu sledeće faze projekta, koja bi podrazumevala konzervaciju i restauraciju preostale trase bedema sve do glavne gradske kule (donžon), rekonstrukciju glavne kule, parterno uređenje i konzervaciju ostataka objekata unutar utvrđenja. Nažalost, 2020. godine proglašena je pandemija kovida 19 i rad na ovom projektu je prekinut jer nije bilo potrebnih finansijskih sredstava – navode u Gradskoj upravi Kruševac.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *