Građani/ke pitaju: Imamo li pravo na slobodan izbor lekara?

čekaonica, odjek.rs

Kada izgube poverenje u svog izabranog lekara ili dođe do bilo kakvog nesporazuma, pacijenti imaju pravo da promene lekara. Naše čitaoce/teljke interesovalo je kakav je postupak, kao i da li mogu da biraju kod kod lekara specijaliste žele da se leče. Odgovore smo potražili od zaštitnice prava pacijenata.

-Pacijent ima pravo na slobodan izbor izabranog lekara, kao i pravo da bira u kojoj zdravstvenoj stanici na području matične filijale želi da se leči- kaže Jelena Ivanović, zaštitnica prava pacijenata.

Prema njenim rečima, izabrani lekar se može promeniti nakon isteka kalendarske godine:

-Može i pre toga, u slučaju prestanka rada izabranog lekara u zdravstvenoj ustanovi,  kao i onda kada osigurano lice promeni prebivalište. Promena izabranog lekara moguća je i ukoliko dođe do nesporazuma između pacijenta i izabranog lekara, kada pacijent izgubi poverenje u svog lekara, nezadovoljan je lečenjem. Izbor novog lekara vrši se tako što pacijent popunjava i potpisuje obrazac izjave o izboru i promeni izabranog lekara.

Pored izabranog lekara opšte medicine, pacijenti mogu da biraju i ginekologa (lica ženskog pola starija od 15 godina), pedijatra ( deca do navršenih 18 godina), dok stomatologa mogu da biraju trudnice, lica starija od 65 godina i oni sa određenim zdravstvenim problemima.

-Pravo na izbor pacijenti nemaju kada je u pitanju lekar specijalista. Mogućnost da se opredelite postoji preko IZISA-a, onda kada ima više slobodnih termina i više specijalista, pa pacijent može da izabere kod koga će da zakaže pregled. Pravo na drugo stručno mišljenje ostvaruje se na lični zahtev i u tom slučaju pacijent snosi troškove.

D.P.

1 Comment

  1. Lekari u domovima zdravlja ne daju ni pet para sta pricaju pacijenti o svojim problemima. Zadubljeni su u tastature dok tipkaju i cim vide da je neko imao dijagnozu aksioznosti odmah kazu tebi je to od stresa. Nazalost drugi lekari koji ocigledno imaju vise znanja upucuju takve pacijente na dalju dijagnostiku i spasavaju im zivote. Ti lekari se nalaze u BG ili Nisu i treba imati vezu da se dojde kod njih. Ovo je opsti stav ali ima lekara koji vise vremena preovedu sa pacijentima i to u Krusevcu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *