Građani/ke uplašeni za zdravlje, pozivaju inspekciju da se „probudi“: Gušimo se, vazduh u Kruševcu smrdi!

Zabrinuti građani/ke koji su se obratili našoj redakciji kažu da se već danima, od popodnevnih sati do kasno u noć, oseća jak smrad u vazduhu. Žale se da otežano dišu, da osećaju grebanje u grlu, peckanje u nosu i očima.  Pokušaji pojedinih, kako su nam kazali, da od nadležnih saznaju šta je uzrok neprijatnih mirisa, ostali su bez uspeha. Portal Odjek uputio je pitanja ekološkoj inspekciji. Čekamo odgovore.

Molim vas da dođete do podatka ko je nadležan za kontrolu i stanje zagađenosti vazduha u gradu ili određenoj njegovoj zoni. Juče, 6. maja, od 18 časova do jedan sat nakon ponoći nije moglo da se boravi napolju, Bivolje, Pionirski park i okolina. Nsam uspeo da dobijem odgovor od ekološke inspekcije grada Kruševca – poruka je koju nam je poslao sugrađanin M.M.

U poslednjih nekoliko dana dobili smo nekoliko sličnih poruka. Građani/ke su se žalili da ne smeju da izlaze napolje, da i kad zatvore prozore smrad ulazi u stanove i kuće. Uz podsećanje da je neprijatan miris u vazduhu u Kruševcu prisutan već nekoliko godina, mnogi su konstatovali da je ovoga puta „mnogo jači i drugačijeg mirisa nego do sada“, da bukvalno „davi, štipa, peče“.

Da je „neka teška hemija u vazduhu“ ovih dana se može pročitati i na društvenim mrežama. Ljudi kažu su uplašeni za zdravlje svoje dece, pozivaju inspekciju „da se probudi“,  žele da znaju uzrok, ko ili šta zagađuje vazduh u našem gradu.

Podsećamo, Kruševljani se već tri godine žale na loš kvalitet vazduha, tvrdeći da u ranim jutranjim i večernjim satima ne može da se diše. Kalkulisalo se da je razlog neprijatnih mirisa samozapaljivanje uglja u krugu Toplane, što su u tom javnom preduzeću tada demantovali.

Dosadašnji pokušaju da od nadležnih saznamo šta je uzrok neprijatnih mirisa, bili su bezuspešni. Pitanja smo ponovo uputili nadležnima.

S obzirom na to da se u Kruševcu već godinu i po dana vrši i merenje koncentracije PM 10 i PM 2,5 čestica u vazduhu, koje su inače „zaslužne“ za ozbiljne bolesti pluća, u nekim slučajevima i za srčani i moždani udar, zatražili smo i rezultate tih merenja.

Naslovna foto: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *