Građani/ke pitaju: U čijoj su nadležnosti kvarovi na toplovodnim instalacijama?

U stambenoj zgradi u kojoj živi sugrađanka D.N. postoji veliki problem sa centralnim grejanjem, a razlog je dotrajala pumpa koju treba zameniti. Ona kaže da nabavka nove pumpe i ugradnja iste, iziskuje ozbiljna ulaganja, te da stanari trenutno nemaju mogućnosti da obezbede sredstva. Na njeno pitanje ko treba da reši taj problem, odnosno, da li je to obaveza korisnika usluge ili distributera, odgovor smo potražili u ovdašnjoj Toplani.

U tom preduzeću kažu da je Toplana nadležna za isporuku toplotne energije do izmenjivača, te da se tu sve njene obaveze završavaju.

Granica između nadležnosti toplane i stambene zajednice je u toplotno-predajnoj podstanici, do izmenjivača. Cevi koje idu od izmenjivača ka stambenoj zgradi i kroz hodnike i stanove su u nadležnosti stanara zgrade, odnosno stambene zajednice. Pumpa koja se nalazi iza izmenjivača i koja služi za cirkulaciju vode do potrošača, odnosno, korisnika je takođe u nadležnosti stambene zajednice– objašnjavaju u tom javnom preduzeću.

Kako navode, svaku popravku postojeće pumpe ili ugradnju nove plaćaju stanari stambene zajednice. Montažu i nabavku pumpe može da obavi ili Toplana ukoliko je to želja stanara, ili treće lice koje stambena zajednica angažuje.

Takođe, korisnici toplotne energije zaduženi su i za održavanje grejnih tela u stanovima .

Vlasnici stanova mogu da angažuju Toplanu ili treće lice koje može da odradi zamenu ventila na radijatorima, ispiranje radijatora, uz novčanu nadoknadu. Naplaćuje se i usluga odzračiavnja radijatora, po pravilniku usvojenom na sednici gradskog veća grada Kruševca– kažu u Toplani.

Toplovodne cevi van stanova korisnika kroz hodnike deo su sekundarne instalacije unutar zgrade i kao takve takođe pripadaju stambenoj zajednici, odnosno, njihovu popravku ili zamenu plaćaju stanari.

D.P.

Foto: pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *