Građani/ke pitaju: Mora li Uroševa česma ovako da izgleda?

Uroševa česma, kulturno dobro koje datira još iz vremena kneza Lazara, ne zaslužuje izgled kakav trenutno ima. Građani/ke kažu da prostor oko izvorišta više liči na smetlište nego na kulturno dobro i pitaju do kada će ova česma da izgleda tako.

Turistima koji dođu da posete Lazarev grad sigurno bi bilo interesantno da obiđu i česme izrađene u doba kneza Lazara. Na području grada Kruševca takvih izvorišta je pet, među kojima  je i Uroševa česma, sa koje se, pretpostavlja se, nekada davno turski amam snabdevao vodom.

Međutim, ta česma je sve samo ne reprezentativna. Prostor oko izvorišta pliva u žabokrečini  a izgleda da za pojedince predstavlja i zgodno mesto za bacanje smeća.    

Nebriga o ovom kulturnom nasleđu nije od juče. Mnogo godina ranije, česma je bila u jako lošem stanju. Nemaran odnos i zub vremena doveli su do izvesnih oštećenja, ali je aritektura česme ipak bila sačuvana, pa je 2013. godine urađena konzervacija.

Tada su pored česme postavljene i klupe, prostor je kompletno očišćen, postavljena je i žardinjera za odlaganje sitnog otpada, pa je narednih nekoliko godina, Uroševa česma imala izgled baš kakav zaslužuje.

Međutim, danas je Uroševa česma ponovo ruglo. U Gradskoj upravi kažu da je kompletno čišćenje vršeno tri puta tokom prošle godine, u aprilu, julu i novembru:

Problem sa Uroševom česmom, odnosno, oticanjem vode nastao je nakon rekonstrukcije iste, kada je nivo korita same česme spušten i izjednačen sa nivom kanala za odvod vode.

Da bi se problem rešio, navode nadležni, neophodno je uraditi kompletnu rekonstrukciju betonskog odvodnog kanala koji se uliva u atmosfersku kanalizaciju u Železničkoj ulici.

Takođe, rekonstrukcijom je potrebno adekvatno izvršiti i prihvat atmosferskih voda koje dolaze iz Jug Bogdanove ulice u ulivaju se u isti odvod. Da bi se uradila rekonstrukcija neophodon je izraditi projektnu dokumetaciju sa nivelacijom korita i pribaviti saglasnosti vlasnika pet katastarskih parcela. Nerešeni pravno-imovinski odnosi, zadaju nam najveće poteškoće u rešavanju ovog problemaobjašnjavaju u Gradskoj upravi.

S druge strane, problem smeća oko česme, je stvar (ne)kulture pojedinaca. Ta vrsta problema mogla bi se rešiti jedino strogom kaznenom politikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *