Građani/ke pitaju: Ko ima pravo na besplatne stomatološke usluge?

Da li su, kako je krajem prošle godine najavila tadašnja ministarka zdravlja, Danice Grujičić, uvedene besplatne stomotaloške usluge za sve građane, pitanje je koje su nam postavili građani/ke.

U kruševačkom Domu zdravlja u okviru koga i funkcioniše Služba stomatološke zdravstvene zaštite, portalu Odjek rečeno je da na preglede i lečenje bolesti zuba iz sredstava obaveznog zdravstevnog osiguranja nemaju svi građani, odnosno, to pravo i dalje imaju deca do navršenih 18 godina života, odnosno, do kraja propisanog srednjoškolskog, odnosno visokoškolskog obrazovanja, a najkasnije do navršenih 26 godina života.

Takođe, to pravo imaju i starija lica koja su teško telesno ili duševno ometena u razvoju, potom lica sa urođenim ili stečenim deformitetom lica i vilice, potom lica kod kojih je zbog oboljenja ili povrede došlo do gubitka pojedinih telesnih ili psihičkih funkcija zbog čega nisu u mogućnosti da samostalno obavljaju svakodnevne aktivnosti, kao i trudnice i 12 meseci posle porođaja.

Podsećamo, bivša ministarka Grujićić je u izjavi za medije, gde je govorila o uvođenju bespatnih stomatoloških pregleda za sve građane Srbije, kazala i to da je u planu da se i privatna stomatološka praksa uvuče u taj sistem. Besplatne stomatološke usluge, precizirala je tada, podrazumevale bi preventivne preglede, popravke zuba I protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante.

Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *