Građani/građanke pitaju: Kakva je sudbina Kuće Simića?

O sudbini Kuće Simića, jednog od najznačajnijih spomenika kulture u našem gradu, stiglo nam je pitanje sugrađanke. Ona je pitala postoji li bojazan da Kruševac ostane bez tog, skoro dva veka starog zdanja, a naša redakcija je potražila odgovor.

Mogućnosti da grad ostane bez ove vekovne kuće nema, tvrde u Narodnom  muzeju Kruševac. Kuća Simića trenutno je predmet sudskog spora među vlasnicima, čiji se kraj uskoro očekuje. Sudski spor vode Grad Kruševac, koji je manjinski vlasnik i većinski vlasnici, oko visine najamnine.

Trenutno je u toku veštačenje i sudski proces sa većinskim vlasnicima oko visine najamnine, jer oni žele da to bude po tržišnoj vrednosti. Nadam se da ćemo uskoro doći do rešenja. Pokrenut je i proces da Kuća Simića potpuno pređe u vlasništvo Grada, da Grad otkupi deo kuće od većinskog vlasnika. S obizom na to da je pod zaštitom države, oni sa kućom ne bi mogli nista da urade, ne postoji mogućnost da se promeni njena namena po Zakonu – ističe Nikola Pantelić,  direktor Narodnog muzeja Kruševac.

U Narodnom muzeju podsećaju da je značaj ove kuće ogroman i ističu da je veoma važno da ona ostane deo  kulturne ponude grada. Prepoznatljiv izgled i odlična pozicija omogućavaju da ova čuvena kuća čuva duh starog, građanskog Kruševca i privlači pažnju brojnih turista. Spona je između nekadašnjeg i sadašnjeg Kruševca pa bi bilo neobično da se  iskoristi za druge svrhe. U njoj se već desetak godina organizuju interaktivne izložbe u kojima učestvuju i građani.

Podsetimo da je Kuću Simića (sagrađenu 1833. godine)  knez Miloš Obrenović poklonio svom kumu Stojanu Simiću. U njoj je 1935.godine dogovorena čuvena Miletina buna. Kuća je promenila brojne vlasnike, a sredinom prošlog veka oduzeta je rešenjem o nacionalizaciji od Desanke, Stanislava i Slobodana, naslednika Mileve Radulović. Od 1951. do 1971.g u njenim prostorijama bio je Narodni muzej, a 2000-ih bila je sedište Likovnog kluba “Dimitrije Simić”.

Muzejska namena vraćena joj je 2008. godine, od kada u njoj se nalazi stalna postavka ambijenta gradske kuće s početka 20. veka.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *