Gosti iz Portugala zaigrali “Moravac”

U nedelji za nama kruševačka Gimnazija bila je domaćin učenicima i profesorima škole iz Portugala (Silveš). Poseta, koja se realizuje u okviru programa Erazmus, ima za cilj  upoznavanje gostiju sa našim kulturno-istorijskim nasleđem, druženje, razmenu iskustava i sticanje novih.

Učenici prezentuju stečena znanja o kulturno- istorijskom nasleđu Kruševca

Učenici iz Portugalije proteklih dana učestvovali su u raznim radionicama, pozorišnim i folklornim sekcijama i drugim kulturnim aktivnostima. Sve što su doživeli i naučili zajedno sa domaćinima prezentovali su poslednjeg dana svog boravka. Prezentacija je obuhvatila dva dela, prvi vezan za legende našeg kraja, a drugi deo je bilo kolo “Moravac” u dvorištu škole koje su svi zajedno zaigrali.

U okviru boravka u Kruševcu, organizovani su im i drugi sadržaji kao što su izleti i obilasci kulturno – istorijskih spomenika i znamenitosti Grada i okoline.

Gosti iz Portugala sa kruševačkim gimnazijalcima

U Kruševcu je boravilo 11 učenika iz Portugalije, a Kruševljani će im posetu uzvratiti već u aprilu. Program Erasmus, uz podršku Ministarstva prosvete realizuje se u Srbiji od 2017. godine, kada je i kruševačka Gimnazija ušla u projekat. Ovakav vid saradnje na međunarodnom planu omogućava razmenu znanja, iskustva i metodologije rada, kao i usavršavanje i poboljšanje obrazovanja, uz upoznavanje multikulturalnih razlika i sistema.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *