Gimnazijalac Luka Kijačić: Reči bez dela ništa ne vrede!

Pesmom „Svetosavci, dela, a ne reči“ , koja je osvojila prvo mesto na ovogodišnjoj Svetosavskoj radionici Kulturnog centra Kruševac, autor Luka Kijačić, učenik četvrte godine kruševačke Gimnazije je, kako kaže, želeo da podseti ali i opomene ljude da reči bez dela ništa ne vrede.

– Nagrada mi veoma znači, to je samo potvrda i pokazatelj da se nalazim na putu svetosavlja, ali i podstrek da nastavim hrabro da koračam. Moja pesma nosi naziv ,, Svetosavci, dela, a ne reči”, ona opominje i podseća ljude da reči bez dela ništa ne vrede. Današnji čovek je otuđen, užurban, distanciran od svega… Zato, ovom pesmom pozivam ljude da ne budu kamenog srca, da prigrle brata svog, da se sete slavnih predaka, ali i da krenu putem Svetog Save i Gospoda našeg…- poručuje ovaj gimnazijalac.

Dodela nagrada u Kulturnom centru

Za Svetosavsku radionicu, na kojoj je učestvovao dva puta do sada, Luka kaže da je dobro što postoji i tradicionalno okuplja mlade ljude:

Prošle godine sam osvojio drugu nagradu. Želja mi je da svake godine Sveti Sava okuplja mlade i da se on kao ličnost nikad ne zaboravi. Njegov blagoslov prati sve nas. Lično se zahvaljujem Kulturnom centru što neguje tradiciju i sećanje na Svetog Savu, kao i urednici književnog programa Jeleni Protić Petronijević i svim ostalima.

Drugo mesto na ovogodišnjoj Svetosavskoj radionici osvojio je Igor Petrović, učenik četvrte godine Prve tehničke škole, a treće Tamara Ristić, učenica druge godine Medicinske škole.

Foto: Kulturni centar Kruševac

Nagrađena pesma Luke Kijačića:

Svetosavci, dela, a ne reči!

Ne budimo srca kamenoga.

LJubimo brata svog,

Čuvajmo se mraka beznađa.

Ne gasimo plamen svetosavlja,

ne rušimo temelj srpstva,

barjak Hristov radosno uzdignimo!

Otvorimo crkve i manastire,

nek zazvone zvona,

duše naše smerno priklonimo.

Rečima slavimo,

a srcem ljubimo.

Setimo se Nemanje i Save,

Dušana i slavnog Lazara,

blaženstvima se njihovim naslađujmo,

i pomen u slavu držimo!

Nek molitva naša bude nit

što nas za nebesa vezuje.

Reči bez dela:

jevanđelje bez pisma,

oltar bez žrtve,

vera bez krsta

Radujte se ljudi,

Slava to je naša,

Pozdravite i pojte,

Hristos je među nama!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *