GIK: Omogućen uvid u izborni materijal, konačni rezultati u petak

izbori, Odjek.rs

Konačni rezultati lokalnih izbora u Kruševu trebalo bi da budu saopšteni u petak, nakon što je danas, listi „Milica Đurđević Stamenkovski – Boško Obradović – Nacionalno Okupljanje – Državotvorna Snaga – Srpska Stranka Zavetnici – Srpski Pokret Dveri”, rekao je za portal Odjek.rs, sekretar Gradske izborne komisije, Andrija Grašić.

On je objasnio da su predstavnici te liste podneli zahteva za uvid u izborni materijal sa parlamentarnih izbora, te da je GIK doneo rešenje kojim je usvojeni njihov zahtev. Osim tog zahteva za uvid nema podnetih prigovora ni za lokalne ni za parlamentarne izbore.

Predstavnici te liste su danas izvršili uvid, odnosno kontolu, pregledali su materijal sa sedam ili osam biračkih mesta sa parlementarnih izbora. Pregledali su izvod iz biračkog spiska, zapisnike o radu, koliko je bilo važećih, koliko nevažećih glasačkih listića,  koliko je koja lista dobila. Po svom odabiru  prebrojali su listiće sa tri biračka mesta – precizirao je Grašić.

S obzirom na to da prigovora na izborni proces na lokalnim i parlamentarnim izborima na području Kruševca nema, te da je rok za podnošenje prigovora istekao sinoć u 20 časova, Grašić očekuje da bi konačni rezultati lokalnih izbora u Kruševcu mogli da budu proglašeni u petak.

izbori, Odjek.rs

– S obzirom na to da je rok istekao ne može biti novih zahteva za uvid, nije bilo prigovora ni na biračkim mestima ni kasnije, to važi i za lokalne i za parlametarne izbore. Predstavnici liste koji su danas izvršili uvid imaju 48 sati rok od trenutka kada smo doneli rešenje da se usvaja njihov zahtev za uvid, tako da ćemo nakon isteka tog roka, u petak održati sednicu GIK-a na kojoj bi trebalo zvanično da budu proglašeni rezultati lokalnih izbora u Kruševcu – dodao je on.

Podsetimo da je lista okupljena oko Srpske napredne stranke, prema preliminarnim rezultatima, na lokalnim izborima u Kruševcu osvojila 57,88 odsto glasova izašlih na izbore, odnosno 42 od ukupno 70 odborničkih mandata u lokalnoj Skupštini.

Druga je lista koalicije “Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić” sa 25,82 odsto, što je 18 mandata u lokalnoj Skupštini. Sledi koalicija SPS – JS sa 6,9 odsto glasova, što je 5 odborničkih mesta. Tri odbornika će imati lista koalicije NADA (Novi DSS i POKS) koja ima  4,85 odsto glasova, a dva mandata koalicija Zavetnici – Dveri, kojoj je poverenje ukazalo 3,22 odsto izašlih na izbore u Kruševcu.

Na lokalnim izborima u Kruševcu ispod cenzusa je ostala jedino lista Srpske radikalne stranke, koja je dobila 1,34 odsto glasova.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *