Fondacija Slavko Ćuruvija: Neprihvatljivo da predsednik države ismeva nasrtaj na novinare

Zaprepašćeni smo neprimerenim ismevanjem napada na novinara N1 Mladena Savatovića, koje dolazi od predsednika Republike Srbija Aleksandra Vučića- saopštila je fondacija Slavko Ćuruvija

-Nakon vesti da je policija preksinoć izašla na teren nakon desetak minuta, a tužilaštvo danas formiralo predmet protiv napadača, ismevanje koje dolazi sa vrha vlasti deluje uznemirujuće- navode u toj fondaciji.

Slavko Ćuruvija fondacija podseća da sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i institucije već godinama pozivaju predstavnike vlasti u Srbiji da jasno i nedvosmisleno osude svako nasilje prema novinarima, kao i da se uzdrže od verbalnog targetiranja novinara i medija. Uprkos tome, prema analizi Slavko Ćuruvija fondacije, predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić su prošle godine bili na vrhu liste političara po broju verbalnih napada i uvreda na račun novinara.

-Neprihvatljiva je i šokantna činjenica da predsednik države koja se nalazi na dnu lestvice medijskih sloboda, i u kojoj je bezbednost novinara prepoznata kao jedan od najvećih prepreka za informisanje građana u javnom interesu, javno umanjuje značaj nasrtaja na novinare. Ovakve poruke dezavuišu brzu reakciju policije i tužilaštva u slučaju napada na Mladena Savatovića. One istovremeno šalju jasnu poruku svim nasilnicima u Srbiji da je napad na novinara prihvatljivo i poželjno ponašanje- navodi se u saopštenju.

Ističu da nakon brojnih napada na novinare tokom policijskog nasilja nad demonstrantima u nedelju, izjava predsednika zvuči još strašnije. Zato pozivamo sve nosioce javnih funkcija da odmah prekinu sa targetiranjem novinara, a nadležne institucije da hitno reaguju u svim slučajevima ugrožavanja njihove bezbednosti.

Naslovna foto: snimak ekrana, N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *