Film o pukovniku Rajevskom, u Kruševcu, krajem leta

Film voda, odjek.rs

„Voda- poslednji dani pukovnika Rajevskog“, igrano- dokumentarni film o oficiru Nikolaju Nikolajeviču Rajevskom, učesniku u srpsko turskom ratu koji je život izgubio u bici za Gornji Adrovac, nakon uspešne premijere u Aleksincu, krajem leta biće prikazan i u Kruševcu. Autor Goran Erčević kaže da su odvažnost i požrtvovanje ruskog dobrovoljca koji se za samo 16 dana upisao u istoriju Srbije, bili motiv za snimanje filma o junaku po čijem je liku i delu stvoren grof Vronski, a srce mu je, kako legenda kaže, po sopstvenoj želji pokopano u porti manastira Sveti Roman, u Đunisu.

U fokusu filma su poslednji dani ruskog oficira Rajevskog (1839-1876), a predstavljeno je i njegovo odrastanje, školovanje i vojnička karijera pre dolaska u Srbiju.

Rajevski je ratovao kod Taškenta gde je i ranjavan, a još kao mlad oficir upućen je u specijalnu misiju na Balkan i u Srbiju, gde je došao po nalogu ruskog cara Aleksandra Drugog. Drugi put u Srbiju je došao kao dobrovoljac u Srpsko turskom ratu, prvu bitku na tlu naše zemlje vodio je za selo Moravac, najslavnija pobeda na moravskom fronutu bila je bitka na Šumatovcu, a odlučujuća bitka za Adrovac za njega je bila kobna. Sahranjen je u porti manastira Sveti Roman, odakle je telo nekoliko dana kasnije u pratnji njegove majke preneto u Beograd, da bi 5. septembra, uz vojne počasti i opelo u Sabornoj crkvi, ispraćeno u selo Razumovska u sadašnjoj Ukrajini, gde je sahranjen u porodičnoj grobnici- kaže Erčević o junaku filma, potomku čuvene ruske plemićke porodice i unuku generala Rajevskog, heroja Otadžbinskog rata 1812. godine, protiv Napoleona.

Fim Voda 2 , odjek.rs

 Autor ističe mu je Tolstoj najomiljeniji pisac, te da mu je upravo njegov najprevođeniji roman bio velika inspiracija za ovaj filmski poduhvat.

Nakon što se Karenjina bacila pod voz, grof Vronski, za čiji je lik piscu inspiracija bio upravo Rajevski, prijavio se u dobrovoljce i otišao u rat u Srbiju. Da preboli Anu i pomogne Srbima. Neposredno pred smrt, tako bar kaže legenda, izrazio je želju da mu, ako pogine, telo vrate u Rusiju a da mu srce ostave u manastiru Sveti Roman. Duboko verujem da njegovo srce jeste ostalo u ovoj srpskoj svetinji.

Filmski kadrovi su osim u Đunisu, snimani i u Kruševcu, Aleksandrovcu, Smederevu, Šarganu, Beogradu, na Krimu i još nekim mestima, kao i u Gornjem Adrovcu, gde je Rajevski i izgubio život.

Na mestu gde je poginuo i kome je posvećeno posebno mesto u filmu, podignuta je crkva Svete Trojice, u narodu poznatija kao Ruska (šarena) crkva ili Crkva ljubavi. Inače, mesto za njenu gradnju otkupila je kraljica Natalija a izgradnju je platila grofica Marija, snaha oficira Rajevskog.

Erčević ističe da je „Voda“ u tehničkom smislu najzahtevniji i najbolje urađen njegov film do sada, do ukupno jedanaest, koliko ih je do sada uradio.

Trebalo je povezati istorijske činjenice, njegov boravak u Srbiji poslednjih 16 dana, ljubav…Film je bio zahtevan i u tom smislu, ali je kompletna ekipa sa kojom sam radio bila odlična i ovaj film rezultat je ozbiljnog rada, velikih odricanja i visokog profesionalizma svih aktera- ističe on, te objašnjava da je sam naziv filma povezan sa time što je Rajevski u tih poslednjih 16 dana svakog jutra jahao pored Južne Morave.

Premijera Voda, odjek.rs

Premijeri filma u Aleksincu, u Velikoj sali Centra za kulturu i umetnost, pored brojne publike, prisustvovali su i stvaraoci ovog filmskog projekta, među kojima i deo glumačke ekipe predvođene Dejanom Tončićem.

Glumci su zadovoljni onim što smo uradili, reakcije publike bile su pozitivne, emotivne, bilo je i suza na kraju, sve mi to potvrđuje da smo uradili pravu stvar. To što je premijera bila u Aleksincu 5. juna, ima svoju simboliku. To je dan te opštine u kojoj je pukovnik Rajevski i izgubio život boreći se protiv Turaka. Pošto je Kruševac, pored Aleksinca i Sokobanje, pomogao finansijski, publika u tom gradu imaće priliku da već krajem leta pogleda film– najavio je autor.

Na premijeri u Aleksincu, predstavnik Svesrpskog Saveza veterana „Bojevo Bratstvo“ uručio je orden Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog- drugog reda, reditelju Goranu Erčeviću. Orden trećeg reda uručen je profesoru istorije Zoranu Stevanoviću, stručnom konsultantu na filmu i producentu Milošu Paoviću.

Film „Voda- poslednji dani pukovnika Rajevskog“ režirao je Goran Erčević, scenarista je novinar Slobodan Cenc, producent Miloš Paović a koproducenti Pozorište „Duka Jovanović“ i Udruženje Glas rasejanih iz Ciriha. Narator je Dušan Jović, a glumci Vojin Ćetković, Dejan Tončić, Branislav Trifunović, Vladimir Jocović, Bojan Cvetković, Snežana Knežević, Ivan Vučković, Milan Paović i drugi.

D.P.

Foto: LAKI PRODUCTION    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *