Fijakerijada u Čitluku: Čudesna lepota i snaga konja

Već tradicionalna i u ovom delu Srbije jedinstvena manifestacija okupila je veliki broj ljubitelja konja. Fijakerijada koja se u Čitluku organizuje po treći put, ove godine imala je 22 učesnika iz svih delova zemlje.

Parada fijakera, izložba domaćih brdskih, frizijskih, belgijskih i drugih rasa konja, te promocija njihovih veština, organizovana je na terenu Fudbalskog kluba „Čitluk“, kod izletišta „Kisela voda“.

Učestvovali su vlasnici ergela iz Kraljeva, Novog Bečeja, Zrenjanina, Novog Sada, Pančeva, Beograda i drugih gradova, a među brojnim posetiocima bilo je i dosta roditelja sa malom decom koja su se posebno obradovala ovim plemenitim životinjama.

Manifestacija je bila takmičarskog karaktera, a pobednicima po lepoti i u takmičenju prolaska kroz kapije sa zapregom, uručene su nagrade, odnosno, umetničke slike konja.

Na ideju da u naš kraj uvede manifestaciju tipičnu za sever zemlje, došao je Boban Kostić, predsednik mesne zajednice u tom naseljenom mestu i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Ovo je za sada jedina ovakva manifestacija u široj okolini. Želimo da mladima približimo stare običaje, da im se dočara vreme kada su zaprege bile osnovno prevozno sredstvo– rekao je Kostić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *