Fantastična Lena Kovačevic u Kruševcu – Od tradicije do popa

Lena Konačević, Odjek.rs

Pevačica i kompozitorka Lena Kovačević održala je koncert sa svojim bendom u prepunoj sali Kruševačkog požorišta. Publika je uživala u raskošnom glasu i nesvakidašnjem repertoaru jedne od najznačajnijih pevačica nove generacije, čiji stil odiše spojem pop i džez muzike.

U razgovoru za naš portal otkrila je šta čini koncertni repertoar ovog benda, koliko joj znači saradnja sa ocem Duškom Kovačevićem i šta je kruna njene dosadašnje karijere.

Lena Konačević, Odjek.rs

Lena ističe da njihov nesvakidašnji repertoar čine nove, ali i stare pesme, zatim mali omaž filmu “Nije teško biti covek”, koji je radila sa svojim ocem, kao i omaž pesmama, koje oni vole, od tradicije pa do popa:

Naš repertoar jako dobro diše na sceni upravo zato su nam koncerti specifični, zbog tih različitih pesama koje pripadaju različitim žanrovima, ali i zbog komunikacije sa publikom.  

Ovo nije njihov prvi koncert u Kruševcu, prošle godine nastupili su Lazarevom gradu, u okviru festivala “Vitezovanje”.

Pamtim taj predivan koncert u Lazarevom gradu, pre svega zato što smo bili uz crkvu, uz ogromnu svetinju.  Bilo mi je izuzetno interesantno da vidim tradiciju samog festivala, dosta sam deci pričala o tome, da je to osnov naše kulture i duhovnost i naše istorije, bila sam ponosna što sam deo toga – istakla je Lena.

Lena Konačević, Odjek.rs

Saradnja sa ocem

Jako je ponosna na saradnju sa svojim ocem Duškom Kovačevićem na filmu “Nije teško biti čovek”. Otkrila nam je  da Duško Kovačević priprema komad za pozorište, za koji će ona, najverovatnije učestvovati u izradi muzike. To, kako kaže, predstavlja njen možda najdraži segment rada: 

Drago mu je da na neki način ekranizujemo našu muziku, on zna koliko vremena provodim sa ovim momcima na točkovima, hvala mu na tome. Muzika ostaje, ali to što je video zabeleženo je baš važno, ostaće negde u amanet našoj deci.

O Beoviziji 

Početkom naredne godine prvi put će učestvovati na Beoviziji. Za sebe kaže da nije  takmičarski tip i da na to gleda kao na priliku da došadnji rad predstave na sceni,  jer nemaju svi ljudi priliku da ih čuju koncertno.

Potrudiće se da taj nastup liči na koncertne nastupe. Ističe da voli Evroviziju jos iz dečjih dana.

Krunom dosadšnje karijere smatra nastup na koncertu Lare Fabian u Beogradu, kao njena pregrupa.

Fantastična je činjenica da smo bili predgrupa na njenom koncertu u Beogradu prilikom njene svetske turneje. Zahvalna sam ljudima koji rade sa njom i njoj samoj na toj prlici jer je to za mene mozda i kruna dosadašnje karijere, s obzirom na to koliko je poštujem, koliko je ona jedan specifičan muzičar i autor, a da ne govorimo o njenom vokalu i njenoj harizmi. Ono što se meni dopada vezano za nju je mnogo dublje od toga da samo volim njene pesme, ona je izuzetno specifična pojava na muzičkoj sceni ovog veka tako da je to bio jedan san – zaključuje naša sagovornica.

M.M.D. 

Iz biografije

Lena Kovačević srpska je džez pevačica, kompozitor i tekstopisac. Završila je klavirski odsek srednje muzičke škole, a 2006. je diplomirala džez pevanje na Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu.

Objavila je nekoliko studijskih albuma.  Njen singl Cafe objavljen je u inostranstvu, u izdanju za ceo svet, u srpsko-francuskoj verziji u kojoj gostuje poznati francuski umetnik C.Sen. Ćerka je čuvenog pisca Duška Kovačevića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *