Estonske „pustolovine” Kruševljanke Sare Popović

Sara Popović, Odjek.rs

Ponosna Čarapanka i apsolventkinja medicine Sara Popović jedna je od onih plemenitih sugrađanki, koje svojim nesebičnim postupcima mame osmeh na lice. Na studentskoj razmeni i praksi boravila je u Estoniji. Kao jednu od najdražih aktivnosti u slobodno vreme navodi druženja u organizaciji humanitarnog udruženja „Čarapansko srce”, čija je predsednica.

– Zahvaljujući mojoj mami i divnim mamama tima „Čarapanskog srca”, koje održavaju taj plamen solidarnosti i plemenitosti u našem gradu, puno mi je srce kad kažem da su naša inkluzivna druženja jedna od mojih najdražih aktivnosti u slobodno vreme. Petar Pan ima srećnu misao („Happy thought”) koju pomisli i poleti. Harry Potter ima svoju srećnu misao, veoma lepu, pozitivnu uspomenu kojom priziva jednu od najmoćnijih čini, Expecto Patronum (zaštitnik), koji ga čuva od zlih sila i dementora. Ja imam „Čarapansko srce” – kaže za portal Odjek.rs Sara Popović, apsolventkinja medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani, te predsednica Udruženja za pomoć bolesnoj deci i mladima sa smetnjama u razvoju i invaliditetima„Čarapansko srce”.

Sara Popović, Odjek.rs
Mladi iz Udruženja “Čarapansko srce” na jednom od brojnih druženja / FOTO: privatna arhiva

Prema njenim rečima, krajem 2018. godine doživela je lični neuspeh i emotivnu krizu, ali ju je prvi susret sa decom sa smetnjama u razvoju inspirisao da „okrene drugi list” i posveti se bitnim stvarima u životu, humanitarnim radom u zajednici u kojoj živi.

– Tada sam izgubila kompas u životu. Izgubila sam veru u sebe, u druge ljude, ma izgubila sam skoro sve. I baš u tom trenutku dogodilo se nešto što je zauvek promenilo moj život – prva inkluzivna radionica i moj prvi susret sa decom sa smetnjama u razvoju. Njihova ljubav i radost duboko su me ganuli. Zauvek su osvojili moje srce, koje je odlučilo, njima u čast, da postane pokretač i inicijator inkluzivnih i humanitarnih aktivnosti u našem gradu – objašnjava ona.

Sara Popović, Odjek.rs
Detalj sa slikarske inkluzivne radionice / FOTO: privatna arhiva

Iako se stiče utisak da ljudi, unutar kulture hedonizma i egoizma koji postaju svetski trend, smatraju da nisu dužni da se žrtvuju nikome, osim sebi samima, Sara veruje da naš narod uspeva da odoli takvim globalnim trendovima.

– U teškim trenucima, u nama se budi solidarnost i humanost kojom pomažemo i maloj Nini u Novom Sadu da proda krofne i skupi novac za lečenje svog tate, da Sofija i druga deca prime najskuplji lek na svetu Zolgensmu, da se pomogne pogođenim u poplavama i zemljotresima i drugim nepogodama. Na gradskom nivou, ne zaboravimo i kolegijalnost i trud organizatora humanitarnih bazara i drugih humanitarnih aktivnosti kako pojedinaca, tako i udruženja, kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Naučila sam da ne čini neko mesto nekog velikim, nego neko veliki čini mesto velikim. Stoga, upravo zbog tih ljudi velikog srca, za mene je moj grad najveći grad sveta – smatra naša sagovornica.

Izvanredne preporuke i pozitivni utisci studenata, uverili su Saru da se, preko Erasmus razmene, opredeli za Estoniju i Univerzitetski klinički centar u Tartuju, koji se svojom bogatom istorijom ponosi više od 200 godina.

– Da li poznajem nekog iz mog okruženja da je već posetio Estoniju? Ne. Da li sam nekad negde čula nekog da priča estonski jezik? Ne. Da li sam imala neku asocijaciju na Estoniju osim one čuvene evrovizijske fraze: „And 12 points from Estonia go to…“? Ne. Ukratko, ta tri „ne“ su već bili moj prvi razlog. Prava zagonetka! Nisu Havaji, ali jesu prava egzotika i to na kopnu Evrope! Taj put u nepoznato, taj izazov i avanturistički duh su me inspirisali da izaberem Tartu – ističe ona dodajući da je usled sveopšteg interesovanja za skandinavske zemlje, te zemlje nemačkog govornog područja, retko ko zna da je Univerzitet u Tartuju jedan od najstarijih univerziteta u severnoj i istočnoj Evropi, koji je, takođe, uvršten među jedan odsto najboljih svetskih univerziteta.

Sara Popović, Odjek.rs
Crkva Aleksandra Nevskog u Talinu / FOTO: privatna arhiva

Poseban utisak na našu sugrađanku ostavio je kulturni sadržaj koji pruža ovaj grad.

– Svetski poznata manifestacija „Noć muzeja” je bila nešto posebno! Prvi put sam gledala, slušala i doživela Mocartovu operu „Don Đovani” na sceni sjajnog Teatra Vanemuine, prvog teatra na estonskom jeziku. Posetila sam, prema prestižnoj oceni LBF (London Book Fair), jednu od najboljih knjižara na svetu – „Rahva Raamat”. Bilo mi je fascinantno da u knjižari preko celog zida vidim veliki akvarijum sa velikim ribama, ne ribicama, i da u samoj knjižari bude i kafić i restoran. Pored estonske, u druženju sa kolegama na razmeni, upoznala sam i kulture drugih evropskih naroda. Prisustvovala sam i košarkaškim utakmicama, isprobala njihov nacionalni desert „Vastlakukkel”, bila na tradicionalnom vašaru domaćih proizvoda Estonije i njena dva ostrva – Saaremaa i Hiiumaai učestvovala u mnoštvu drugih sjajnih aktivnosti !

Na profesionalnom planu, Sara je zahvalna hirurzima na odeljenju hirurgije Univerzitetskog Kliničnog Centru u Tartuju, gde je imala priliku da asistira na opštoj, ortopedskoj, vaskularnoj, kardiohirurgiji, neurohirurgiji, onkološkoj i drugim granama hirurgije.

Sara Popović, Odjek.rs
U operacionoj sali u Estoniji / FOTO: privatna arhiva

– Prvi put u životu sam asistirala i u desetočasovnim onkološkim operacijama kao i operacijama srca, što je na mene ostavilo snažan utisak. Dok mnoge moje kolege tokom Erasmus razmene stvaraju prijateljstva i zaljubljuju se u kolege iz drugih zemalja, ja sam se zaljubila u hirurgiju. Kolegama, koji razmišljaju da li bi se upustili u Erasmus avanturu i da li će tamo pronaći ono što traže, želim da kažem jednu estonsku izreku koju su me tamo vrlo dobro naučili : „Kes otsib, see leiab”, što prevedeno na srpski znači „Ko traži, taj i nađe”.

U narednom periodu, naša sugrađanka nastavlja sa brojnim i raznolikim aktivnostima, a u planu je i novi projekat.

– Trudila sam se, trudim se i trudiću se u budućnosti za sve planove da poštujem reči Srpskog Zlatoustog, Svetog vladike Nikolaja – „Šta god da tkaš, vezuj konce za nebo”. Što se tiče profesionalnog aspekta, hirurgija i pedijatrija su moje dve zvezde vodilje, a što se tiče „Čarapanskog srca”, planiramo u predstojećem periodu drugu ekskurziju, inkluzivne radionice i jedan novi projekat. Iskoristiću priliku da i ovde kažem nešto što mi često kažemo na našim inkluzivnim aktivnostima – Očekujte neočekivano! – najavila je ona.

J. Aksentijević

Foto: privatna arhiva

Na naslovoj fotografiji je Talin, glavni grad Estonije

1 Comment

  1. Bravo, lepa i vredna devojčice. Znajući te od detinjstva, ne sumnjam u tvoj uspeh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *