Dvojica povređenih u „Trajalu“ i dalje u Bolnici, još uvek se utvrđuje uzrok eksplozije

Od trojice radnika, povređenih u eksploziji koja se prošlog utorka (16. januara) dogodila u pogonu „Trajal korporacije“, dvojica su još uvek na lečenju u kruševačkoj Opštoj bolnici, dok je jedan otpušten kući, rečeno je našem portalu u ovdašnjoj Bolnici.

U eksploziji koja se dogodila u Fabrici za proizvodnju eksploziva i pirotehnike, pogonu za proizvodnju iniforno cilindrično namotane gorivne trake, na licu mesta je poginuo N. R. (18),  dok je radnica, koja je zadobila teške povrede, nakon zbrinjavanja u kruševačkoj Bolnici, prebačena na dalje lečenje na Vojno medicinsku akademiju u Beogradu.

Kruševačko Više javno tužilaštvo je, kako je saopšteno nakon nesreće, obavilo uviđaj te izdalo naredbu da se uradi obdukcija nastradalog radnika. U toku su, kako je našem portalu juče rečeno u Tužilaštvu, inspekcijski nadzori, a Tužilaštvo će se novim saopštenjem oglasiti kada prikupi potrebne informacije.

Inspektor rada je, kako je navedeno u odgovorima kruševačke inspekcije, nakon nesreće odmah izašao na lice mesta i započeo inspekcijski nadzor. U daljem postupku on će, kako se dodaje, preduzeti odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.    

Prema podacima te inspekcije, na području Rasinskog okruga na radu je u 2023. godini poginuo jedan radnik, kao i godinu pre toga.

 – Inspektori rada vrše vanredne inspekcijske nadzore  odmah  nakon  prijave od strane  poslodavca, policije, zdravstvene ustanove ili na osnovu saznanja  o svakoj smrtnoj, teškoj ili kolektivnoj povredi na radu, koja se dogodi na radnom mestu i u radnoj sredini kod poslodavaca na teritoriji Rasinskog upravnog okruga – navode u ovdašnjoj inspekciji rada.

Preciziraju da je Odeljenje inspekcije rada Kruševac u 2022. godini izvršilo 61  inspekcijski  nadzor  povodom prijavljenih povreda na radu, dok je u 2023. godini izvršilo 63 nadzora povodom povreda na radu.

„Trajal korporacija“, osim kratkog saopštenja za javnost, kojim je nekoliko sati nakon tragedije, izrazila duboku žalost i navela da je do eksplozije došlo i pored preduzetih svih mera zaštite na radu, nije bila spremna da odgovori na dodatna pitanja naše redakcije.

Ostali smo bez odgovora na pitanje koje se konkretno bezbednosne mere preduzimaju u tom pogonu, koliko radnika je bilo u pogonu u trenutku eksplozije, od kada pogon postoji. Javnost je ostala i bez odgovora na koji način se zaposleni u takvim pogonima obučavaju za rad te da li je praksa da u njima rade mladi bez praktično ikakvog radnog iskustva?

Nisu bili spremni ni da dostave podatke o tome koliko je bilo eksplozija u pogonima „Trajala“ u proteklih 20 godina, koliko je u njima radnika stradalo ili bilo povređeno te koji su bili uzroci tih incidenata?

Ostali smo i bez komentara generalnog direktora Miloš Nenezić na zahtev Sindikata Sloga za njegovu smenu, koji je taj sindikat izneo dan nakon eksplozije.

Takođe, predsednik udruženja Centar za dostojanstven rad i naučni saradnik na Institutu za radno pravo iz Beograda, Mario Reljanović, je za portal Mašina.rs rekao da bi, bez bilo kakvog pokušaja prejudiciranja ishoda pokrenutih nadzornih i istražnih postupaka, bilo dobro da se ovog puta dođe do konkretnih rezultata, odnosno da se jasno istakne ko je odgovoran za nesreću i kako je procenjena objektivna odgovornost poslodavca, koja uvek postoji prilikom rukovanja opasnim materijama ili obavljanja opasnih radnih zadataka. 

Ono što je meni indikativno na prvi pogled je – ako su navodi medija tačni – da je poginuo mladić od 18 godina. Postavlja se pitanje kako je radnik tog uzrasta mogao da radi na naročito opasnim poslovima, dakle već ta činjenica pokazuje da postupak procene rizika, kao i mere obezbeđenja radnog prostora i radnog procesa, nisu sprovedene ili nisu sprovedene u potpunosti u skladu sa zakonom – zaključio je Reljanović.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *