Dokle se stiglo sa otvaranjem novih fakulteta u Kruševcu: Dve godine bez pomaka?

Iako se otvaranje novih fakulteta u Kruševcu najavljuje još od 2021. godine, kada je Grad Kruševac odlučio da kupi poslovnu zgradu nekadašnjeg FAM-a u Jug Bogdanovoj ulici za te namene, od tada se konkretno ništa nije dogodilo. U Gradskoj upravi kažu da se na otvaranju novih fakulteta u Kruševcu radi. Istovremeno, mladi sa kojima smo razgovarali vide to kao dobru priliku za studiranje u svom gradu, ali i način da se u Kruševcu oseti energija studentskog grada. Koji bi fakultet trebalo otvoriti, mišljenja su podeljena.

Nekoliko meseci nakon kupovine pomenute zgrade, u martu 2022. godine, na pitanje novinara u vezi sa tim dokle se stiglo sa procedurom za otvaranje novog fakulteta, stigao je odgovor Gradske uprave: „O otvaranju novog fakulteta u Kruševcu vrše se pregovori sa Ministarstvom prosvete. Procedura je duga i komplikovana“.  Samo nekoliko dana nakon toga stigla je izjava Bratislava Gašića, tada direktora BIA, koji je najavio otvaranje Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta političkih nauka u Kruševcu.

Međutim, u protekle dve godine se, praktično, u vezi sa tim, ništa novo nije dogodilo. Još uvek se ne zna koji će fakulteti biti otvoreni, nije pokrenuta potrebna procedura, koja podrazumeva  formiranje radnih grupa koje bi pripremile Elaborat o opravdanosti, nakon čega bi usledilo dobijanje pozitivnog mišljenja Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i nadležnih ministarstava, te Odluka Vlade o osnivanju određenog fakulteta.

Namera za otvaranje novih fakulteta, potvrđuje nam gradonačelnik Kruševca, Ivan Manojlović, postoji:

Još uvek nismo definisali koji ćemo Univerzitet i koji fakultet, jer smo u ranijem periodu bili u poziciji da molimo, da zovemo nekoga da otvori nešto u Kruševcu, a sada nas kontaktiraju, stižu nam dopisi raznih univerziteta jer se grad dosta razvio. Otvaranjem tehnološkog parka mnogi fakulteti prepoznaju dobru prliku da sutradan, ako imaju svoj fakultet u Kruševcu da mogu da koriste izuzetno dobro taj prostor za obuku svojih đaka i sudenata.

Potvrđuje da je najizvesnije da bi to mogao da bude Fakultet dramskih umetnosti:

Prepoznali smo potrebu da se odužimo našim glumcima, znate koliko je naše Pozorište jako, koliko ima talentovane dece, mnogi glumci traže da se vrate u Kruševačko pozorište. Bilo bi idealno da Kruševac dobije Fakultet filmske i dramske umetnosti, jer je naš grad i dan danas rasadnika talenata, ali i zbog glumaca koji su Kruševac učinili poznatim.

Mladi se slažu da bi otvaranje novih fakulteta u Kruševcu značilo pozitivan pomak za ceo grad.  

Anđela Jovanović smatra da bi trebalo otvoriti fakultete za koje postoji najveće interesovanje mladih, jer bi na taj način najviše njih ostalo u svom gradu.

Da su novi fakultet potrebni potvrđuje maturant Strahinja Vesković, koji, međutim, prednost daje ekonomskom, pravnom, mašinskom, hemijskom, matematičkom ili medicinskom fakultetu.

Studirao bih u svom gradu kada bih imao onaj fakultet koji me interesuje – dodaje on.

Otvaranje novih fakulteta u Kruševcu, prema mišljenju maturantkinje Katarine Dragonjić se kao neko “novo i bolje sutra”, najavljuje toliko dugo da je vest postala mit.

Šalu na stranu, mislim da je Kruševac grad dostojan univerzitetskog značaja i ne znam zašto se do sada nije radilo na tome ubrzanijim tempom. Odliv mozgova postoji i svakako će postojati, ali ovim bi makar bio umanjen. Takođe bi koncentracija studenata iz okolnih mesta bila veća. Mi trenutno nismo studentski grad i to nedostaje, vidi se po programu za mlade, ako mu se uopšte i može dati taj naziv. Grad bi odisao nekom novom energijom, a to Kruševcu zaista nedostaje – kaže ona.

Ipak, ona bi svakako studirala u Beogradu, koji u odnosu na Kruševac pruža više mogućnosti:

To nije neki mladalački hir, već kulminacija nezadovoljstva koje ključa godinama. Ovde sam iscrpela sve resurse, već godinu dana, makar dvaputa mesečno odlazim u Beograd kako bih pohađala seminare, kurseve i obuke koji mi ovde nisu dostupni.

Iz njene perspektive otvaranje Filozofskog fakulteta bi bilo prava opcija, jer za njega, pogotovu za psihologiju i sociologiju, ima dosta zainteresovanih.

Dušan Nicović, koji ove godine takođe završava četvrtu godinu srednje škole, siguran je da bi otvaranje novih fakultet mnogo značilo mladima te da bi se mnogi od njih odlučili da školovanje nastave u svom rodnom gradu.

Misli da bi odluku o tome koji fakultet otvoriti trebalo da donesu građani Kruševca.

Podsetimo još da je, svojevremeno, od najave do otvaranja Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu prošlo šest godina. Ideju je 2012.godine obnarodovao tadašnji gradonačelnik Bratislav Gašić, a prva generacija studentara upisana je u oktobru 2018. godine.

Osim Poljprivrenog fakulteta, mladi u Kruševcu trenutno mogu da se obrazuju na Visokoj tehničko-tehnološkoj školi strukovnih studija, Akademiji vaspitačko-medicinskih strukovnih studija te Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija “Prof. dr Radomir Bojković”.

J.B.

1 Comment

  1. U potpunosti podržavam otvaranje fakulteta u Kruševcu! Potrebno je izvršiti ozbiljniju anketu srednjoškolaca šta je to što njih interesuje! Kompletan univerzitet iz Prištine je mogao da se preseli u Kruševac a ne da se rasipa po selima! Fakulteti dižu grad i privlače mlade ljude i čine ga živim. Postali smo grad staraca! Strašno! Dajte omladinu!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *