Debata o aktivizmu mladih: nisu dovoljno informisani, gnušaju se politike

Nedovoljna informisanost mladih o prednostima koje donosi aktivizam i uključivanje u različite procese odlučivanja, gnušanje od politike, koju zbog društvenih okolnosti u kojima živimo doživaljavaju kao negativnu, to što odluke o onome što se tiče mladih donose stariji, nereagovanje institucija u mnogim situacijama, neki su od razloga zašto je slabog aktivizma mladih u Kruševcu, Varvarinu i Ćićevcu.

O aktivizmu mladih na području tri pomenute lokalne samouprave govorilo se na debati koju je organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac (CINK), okupivši predstavnike i predstavnice organizacija civilnog društva za mlade, neformalnih aktivističkih grupa, medija i političkih stranaka.

CINK, debata, Odjek.rs
Slaviša Milenković, predsednik UO CINK-a / FOTO: Odjek.rs

Podaci polovine obrađenih podataka (75 od 150 ispitanika) iz ankete koju je prethodno CINK sproveo u okviru projekta “Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga”, pokazuju da skoro polovina ispitanika smatra da je nezaposlenost glavni problem mladih u njihovoj sredini, nešto manje kaže da to nizak životni standard, trećina navodi obrazovanje i obrazovni sistem, a među najčešćim odgovorima su i mali uticaj mladih na donošenje odluka i korupcija.

Zanimljivo je, kako je rekao predsednik Upravnog odbora CINK-a, Slaviša Milenković, koji je predstavio preliminarne rezultate ankete, da na pitanje: „Kako ocenjujete položaj mladih“ niko nije zaokružio odgovor odličan, više od trećine je navelo da je loš, za trećinu je zadovoljavajući, a za petinu ispitanika izuzetno loš.

Što se tiče aktivizma, odnosno članstva u nekim grupama, skoro polovina je zaokružila da nije aktivna ni na jedan način, malo više od petine je u članstvu sportskog kluba, potom u NVO i drugim grupama je aktivna trećina, a zanimljivo je da niko nije zaokružio da je član političke partije.

Predstavnik ćićevačke organizacije „Okular“, koja se godinama bavi uključivanjem mladih u brojne akcije, Stefan Maksimović, smatra da je neinformisanost glavna prepreka:

– Mladima treba približiti šta znači aktivizam, treba ih informisati o nizu prednosti koje donosi uključivanje u različite akcije. „Okular“ je u maloj sredini uspeo da okupi mnogo mladih upravo jer smo ih dobro informisali. Naš problem je u tome što nam mladi, nakon završene srednje škole, uglavnom odlaze.

To što nadležni ne pitaju mlade koje su njihove potrebe Jovana Janev, aktivistkinja u „Okularu“ i kruševačkom Alternativnom centru za devojke, vidi kao jedan od problema.

Ne mogu da kažem da u Ćićevcu nema nikakvih sadržaja, ali je problem u tome što nadležni ne pitaju koje su to potrebe mladih, šta bi ih motivisalo da ostanu u toj sredini – kazala je ona.

CINK, debata, Odjek.rs
Aktivista Stefan Maksimović i aktivistkinja Jovana Janev / FOTO: Odjek.rs

Takođe, dodala je, politika je mladima u Srbiji predstavljena kao nešto loše, stranke na vlasti daju loš primer, mladima se čini kao da se ništa ne može promeniti.

Učenica kruševačke Gimnazije Katarina Dragonjić, koja je liderka neformalne grupe „Rtaći iz Kićblona“ i „Anime kluba Tajaki“ te aktivna na više polja, smatra da je na društvenoj sceni potrebna velika promena, te da su se u ljudima akumulirali nezadovoljstvo i energija, koji su pokrenuli lančane proteste.

Generacija 90-tih je protestovala i nije došlo do promene sistema već je promenjeno samo par ljudi. Zato mnogi misle da nije moguće da dođe do promene – kazala je ona.

Da mladi greše jer se ne uključuju u političke akcije kazao je predstavnik kruševačkog odbora Stranke slobode i pravde, Nikola Cvetanović:

Mladi moraju da kreiraju svoju budućnost, mora da postoji bunt kako bi se menjalo ono što ne valja, da se stvore uslovi da ostaju ovde, da rade ono za šta su se školovali. Ne moraju mladi da budu članovi političkih stranaka, ali treba da dođu da kažu šta žele, koje su njihove ideje, potrebe.

Inače, cilj projekta „Za aktivno učešće mladih Rasinskog okruga“, u okviru koga je organizovana debata, upravo jeste unapredjenje informisanosti i razumevanja značaja aktivnog učešća mladih na nivou lokalne zajednice.

CINK, debata, Odjekrs
Predstavnik kruševačkog odbora SSP, Nikola Cvetanović / FOTO: Odjek.rs

Projekat se sprovodi uz podršku Regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan, koga implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje “Tim za razvoj i unapređenje društva” i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije “Rekonstrukcija Ženski fond”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *