Cvetna nedelja Uskršnjeg posta: Dani velikih podvizavanja

U pravoslavnom hrišćanstvu, praktikuje se nekoliko važnih postova tokom godine kao deo duhovne discipline i pripreme, gde se odričemo određenih stvari, posvećujemo molitvi i usmeravamo svoj fokus ka duhovnom rastu. Vaskršnji post najstroži je post Crkve, traje sedam nedelja ili 48 dana i najduži je post u pravoslavnom kalendaru. Ove godine počeo je 18. marta i trajaće do 4. maja.

Po crkvenoj dogmi Veliki ili Vaskršnji post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog – Vaskrs.

Riba samo na Blagovesti i Cveti

U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljom, kao i na dan kad se obeležavaju Mledenci, dok se riba može jesti samo na Blagovesti i Cveti. Svim ostalim danima posti se na vodi, a pogotovo sredom i petkom. Sedmičnim danima, osim srede i petka, može se koristiti ulje, ali sa posebnim blagoslovom duhovnika ili parohijskog sveštenika. Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo. Isto i poslednja nedelja posta koju postimo na vodi, osim za Veliki Četvrtak kada na trpezu iznosimo ulje i vino. Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, odnosno do 15 časova, posle čega se uzima lagan obrok na vodi.

Suštinski post zapravo ima ima dve strane: telesnu i duhovnu. Sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdražavanju od grešnih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju sviju evanđelskih vrlina.

U načelu zadovoljan sam kako Kruševljani poštuju post – kaže protojerej-stavrofor Dragi Veškovac sekretar Kruševačke eparhije. Naravno, uvek može bolje, ali bitno je da u okolnostima i vremenu u kojem živimo damo naš maksimum. Živimo u vremenu kada je mnogo bolesnih, i moramo brinuti o njima, odnosno da li i kako mogu podneti post. Potrudite se da sveto pričešće primite spremno i dostojanstveno. Sve ostalo je u Božjem promislu – poručuje otac Dragi.

N.N.

Foto: Privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *