Crveni krst okupio mlade volontere iz pet zemalja

U okviru Međunarodnog projekta „H.V.A.L.A.“(Healthy Volunteering Accretes Local Activism“) 37 mladih volontera iz Severne Makedonije, Turske, Grčke, Španije, Rumunije i Srbije, će tokom boravka u Kruševcu imati priliku da se bolje upoznaju, druže, razmene iskustva i steknu nova znanja i veštine.

Kruševački Crveni krst, kao partnerska organizacija na Erazmus plus projektima koji imaju za cilj da okupe mlade ljude iz različitih zemalja radi razmene ideja i učenja stečenih van formalnog obrazovanja, učestvuje od 2018. godine, a po prvi put je i koordinator jednog takvog projekta.

Već prvog dana mladi volonteri su pronašli zajedničke teme jer, kako kažu, čovek koji volontira mora biti dobra duša.

Atmosfera je odlična, to je i očekivano, jer čim se neko opredeli za volontiranje, znam da su to dobri ljudi, dobre duše. Već sam se zbližio sa 15-tak učesnika, očekujem da naučimo jedni od drugih mnogo toga, i siguran sam da će mi ovo iskustvo biti dragoceno u daljem volonterskom radu. Očekuju nas interesantne aktivnosti, pa se i tome radujem – kazao je Luka Efkovski, mladi volonter iz Makedonije.

Slađana Milićević, mlada volonterka u kruševačkom Crvenom krstu, kaže da joj je drago što naš grad ima priliku da ugosti volontere iz drugih zemalja.

Ovo je dragoceno iskustvo za sve nas, da naučimo nešto novo, razmenimo iskustva, da učimo druge jezike i upoznamo se da drugim kulturama, istovremeno, da svim našim gostima predstavimo naš grad.

Tokom narednih deset dana planirane su brojne aktivnosti. Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, mladi voloneri uzeće ućešće u organizovanju aktivnosti koje imaju za cilj promociju zdravih stilova života, a u susret predstojećim praznicima, u planu je i akcija čišćenja Jastrepca.

Gosti će imaće priliku i da se upoznaju sa znamenitostima Kruševca, a planirana je i poseta Gradskoj upravi i prijem kod gradonačelnika.

Projekat „Healthy Volunteering Accretes Local Activism“ (Zdravo volontiranje pojačava lokalni aktivizam) koji se  realizuje u okviru Erazmus plus programa, finansira Evropska unija – Fondacija Tempus.

D.P.

Foto: Crveni krst Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *