Čitalac javlja: Uginulo jagnje ostavljeno na trotoaru

uginulo jagnje, odjek.rs

Sinoć je u naselju Ujedinjene nacije, na trotoaru, u neposrednoj blizini vrtića, ostavljen leš jagnjeta. Prema svedočenju meštana, ovo nije prvi put da se baš na tom mestu bacaju uginule životinje. Kako se odlaganje leševa dešava mahom u večernjim satima, ovakvi prekršaji ostaju nekažnjeni.

Iako je obaveza da se u slučaju uginuća životinje/nja pozovu nadležne službe JKP koje će propisno ukloniti leš, nekima je izgleda lakše da to učine na ovaj način.

leš životinje, odjek.rs

Osim što su nepropisno odloženi leševi najveći mogući izvor infektivnog materijala i opasnost za širenje raznih bolesti koje se mogu preneti sa životinje na čoveka, za ovakve prekršaje, prema Zakonu o veterinarstvu, propisana je novčana kazna do 50.000 dinara za fizička lica, za pravna do milion dinara.

Čitalac koji je našoj redakciji poslao fotografiju kaže da je leš životinje bačen na samo nekoliko metara od kontejnera, isto toliko i od vrtića. Kako u tom delu nema trotoara sa druge strane ulice, meštani su bili prinuđeni da preskaču uginulu životinju, što je bilo uznemirujuće.

smeće, odjek.rs

-S jedne strane ulice leš jagnjeta, s druge mini deponija oko kontejnera. JKP je prošle godine postavio nove kontejnere i tende, ali šta to vredi. Kontejnere neko redovno prevrće a smeće se baca okolo. Ovde se uveče redovno donosi i stari nameštaj, tehnika, šut, džakovi sa svim i svačim. Radnici JKP sve to uredno pokupe, čak očiste i metlom prostor oko kontejnera. Sledeće veče opet zateknu haos. U ovom naselju ima dosta dece i bojimo se da se ne zaraze.

Zbog nepropisnog odlaganja kabastog otpada, pre pražnjenja kontejnera, ekipe JKP skoro svake večeri dolaze i specijalizovanim vozilima kako bi pokupile stari nameštaj, elektronski otpad i šut koji građani redovno ostavljaju pored kontejnera, iako je predviđeno da se za tu vrstu otpada iznajme posebni kontejneri.

kontejner, odjek.rs

Takođe, JKP ima ugovore sa firmama koje uzgajaju domaće životinje, gde je zakonska obaveza vlasnika tih firmi da pozovu ovo preduzeće onda kada životinja ugine, kako bi se leš propisno uklonio. Isto bi trebalo da urade i pojednici, umesto što leševe bacaju u reke ili pored kontejnera.

Inače, ekipe JKP po pozivu građana odmah dolaze, kako bi se u što kraćem roku uklonio leš životinje i izbegla moguća zaraza.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *