Cigaret baklave – Preukusne, lake za pripremu, a dekorativne

Ove  baklavice je moja mama pripremala kad god bi nam dolazili gosti, a trebalo je spremiti  nešto. Posno je, a pravi raj za naša nepca, posebno za ljubitelje baklave. Zbog svog oblika izgledaju dekorativno, pripremaju se lako i sa malo sastojaka.

U to vreme se podrazumevalo da u kući uvek ima oraha, a kore  je kupovala na pijaci, specijalno sušene za baklave. Sada, ja kupujem kore za pite i baklave u lokalnoj prodavnici. Ona ih je pravila isključivo sa orasima. Deo oraha zamenila sam posnom plazmom, čini mi se da su mi tako još ukusnije.

Za njene baklavice je karakteristično da je orahe, pre mlevenja,  pekla na suvom tiganju ili u rerni.  

Tako orasi dobiju poseban ukus – govorila je. Kada nemam vremena za to, samo sameljem orahe. U svakom slučaju, ova baklava je savršena.

Potrebno je:

500 g kora za baklavu

400 g  mlevenih oraha

100 – 150 g posne mlevene plazme

2 supene kašike griza

100 g suvog grožđa

4 kašike šećera

2 kesice vanil šećera

nekolilo kašika voode

oko 250ml ulja

Za preliv:

600 ml vode

600 g šećera

nekoliko kolutova limuna

Pomešati mlevene orahe, vanilin šećer, šećer i griz i suvo grožđe (može i bez).U smesu  dodati malo vode. Zamesiti gušću smesu i po potrebi dodati još  malo vode. Potrebno je da smesa bude gusta, ali da se ne rasipa. Deo oraha možete zameniti posnom mlevenom plazmom.

Raširiti jednu koru, poprskati uljem, staviti drugu koru i na jedan kraj staviti fil od oraha. Umotati čvrsto rolnicu i ređati u podmazan pleh. Na isti način zaviti i naređati ostale rolnice.

Iseći na željene parčiće. Preliti sa 100 ml vrelog ulja i staviti da se peče na 200 stepeni dok ne porumeni, oko 30 minuta, u zavisnosti od vaše pećnice.

Preliv:

U šerpu sipati šećer i vodu i kuvati na laganoj vatri, kad provri kuvati još 5 do 6 minuta. Bitno je da se ne prekuva sirup. Na kraju ubaciti nekoliko kriški limuna.

Vruće baklave zaliti prohlađenim sirupom.

Servirati tek kad baklavice lepo upiju preliv.

Prijatno!

Marijana Kropf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *