Bravo: Prikupljeno 599 jedinica krvi!

U ovogodišnjoj osmomartovskoj akciji doborovoljnog davanja krvi koja već tradicionalno okuplja davaoce iz celog Rasinskog okruga, prikupljeno je 599 jedinica krvi. Jedna od najmasovnijih akcija ovog tipa u Srbiji, organizovana je u restoranu Lunar, pod sloganom „44. godina plemenitog srca“.

U kruševačkom Crvenom krstu koji je i organizator ove velike akcije, kažu da izuzetno zadovoljni odzivom davalaca.

Akcija je uspešno realizovana, veliki broj davalaca se i ove godine odazvao, što i inače ovu akciju čini posebnom. Ponosni smo i na to što smo ove godine imali 79 davalaca koji su po prvi put dali krv, to je jako značajno, jer većina tih ljudi kasnije postaju redovni davaoci krvi- kazala je Emina Todorović, sekretarka kruševačkog Crvenog krsta.

Doborovoljne davaoce je tokom akcije obišao i generalni sekretar Crvenog krsta Srbije Ljubomir Miladinović, kao i predstavnici grada Kruševca, od kojih su neki ujedno i doborovoljni davaoci. Crveni krst Kruševac, osim za masovnost, i ove godine dobio je pohvalu i za samu organizaciju- od pozivanja davalaca, preko organizovanog prevoza tokom celog trajanja akcije, do funkcionisanja na samoj akciji u čijoj je realizaciji učešće izelo preko 50 volontera Crvenog krsta.

I ove godine, među davaocima je bio i penzioner Milen Milanović, koji je takođe volonter Crvenog krsta, a krv je do sada dao čak 140 puta. Ovaj human čin mu je pre nekoliko godina doneo i Vidovdansku nagradu. Milen je bio i dugogodišnji predsednik  udruženja doborovoljnih davalaca krvi, u nekadašnjoj Merimi.

Krv sam prvi put dao kada je ova dragocena tečnost zatrebala mojoj ženi nakon porođaja. Posle toga nastavio sam da dajem krv redovno, na svaka tri meseca. Dešavalo se da me i noću pozovu kada nekome hitno zatreba krv, uvek sam se odazivao. Davalaštvo krvi je za mene nešto najhumanije što postoji, nema cenu saznanje da ste nekome pomogli, da ste mu spasli život- kaže Milanović.

Nakon akcije, za sve učesnike, kao i svake godine, organizuje se svečana večera, a za dame koje su danas dale krv, obezbeđeni su i prigodni poklon koje je za ovu priliku pripremila kompanija DM.

Osmomartovska akcija u Kruševcu jedna je od najmasovnijih u Srbiji. Započeta je davne 1981. godine, kada je osam žena, tadašnjih radnica IMK “14.oktobar”, kako bi pomogle svojoj kolegenici, dalo krv. Akcija je ponovljena i godinu kasnije kada se priključilo još žena. Svake naredne godine odziv je bio sve veći i danas ova akcija okuplja između 500 i 600 doborovoljnih davalaca krvi iz celog Rasinskog okruga. U prošlogodišnjoj akciji prikupljeno je 510 jedinica krvi.

D.P.

Foto: Video produkcija Gruja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *