„Branko Perišić“ jedanest meseci čeka novi oglas za prodaju – Ni na nebu ni na zemlji

Nakon što ni iz tri pokušaja kruševačka pekarska industija „Branko Perišić“ u stečaju  nije prodata kao pravno lice,  jedanest meseci kasnije nema novog poziva za prodaju tog preduzeća.

Naime, „Branko Perišić“ u stečaju bio je,oglasom objavljenim 26. marta prošle godine, treći put ponuđen na prodaju, pod istim uslovima, kao pravno lice, po istoj početnoj ceni, uz isti iznos depozita, kao u prethodna dva propala pokušaja u kojima nije bilo ponuđača.

U međuvremenu u tom preduzeću, kako je za portal Odjek.rs kazala direktorka Jasmina Radičević, vode bitku za opstanak, uz nelojalnu konkurenciju. Drugi problem je što je potrebno značajno ulaganje u proizvodne pogone i opremu što, dok nije poznat vlasnik, praktično nije moguće.

Podsetimo da je nakon uvođenja stečaja u „Branko Perišić“, beogradska kompanija „Agrofinans“ u novembru 2016. godine pod zakup uzela pogone kruševačke pekarske industrije i tako je ostalo do danas.

Još uvek nemamo nikakvu informaciju iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u vezi sa raspisivanjem novog oglasa. Mi želimo da se to reši što pre, ovo je predugačak period zakupa, ovo je osma godina, imamo potrebu da znamo čije je preduzeće, kakav je status – kazala je direktorka Jasmina Radičević.

Trenutno je angažovano 140 radnika umesto njih 160, koliko je bilo ranije. Zatvoreno je nekoliko prodavnica, jer nisu bile isplative.

Borimo se, konkurencija je nelojalna i nezdrava, za njih važe drugi uslovi poslovanja, opstajemo ne znam kako. Naša konkurencija neretko ide ispod cene koštanja, da bi zatvorila sve ostale. Mi smanjujemo sve moguće troškove, kada nemate mogućnost da povećate produktivnost, kada ne možete da automatizujete pogone, da pratite konkurenciju, nemate mnogo izbora – dodala je ona.

Potvrdila je da „Agrofinance“ i dalje zainteresovan za kupovinu „Branka Parišića“, ali da je cena, koja je na sve ti pomenute prodaje bila ista, za njih visoka.

Nada se da će nadležni, u ovom slučaju Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, imati sluha za potrebe kruševačke pekarske industrije, pogotovu što se u vreme korone videlo koliko je potrebno da grad ima svoju pekaru.

„Branko Perišić“ trenutno proizvodi oko 20 hiljada osnovnih vrsta hleba, snabdeva užinama škole, a osim toga pravi peciva i specijalne vrste hleba.

Podsetimo početna cena za prodaju ovog stečajnog dužnika bila je sva tri puta po 190,25 miliona dinara. Pokušaji prodaje su sprovedeni prošlog aprila, a prethodno u februaru, odnosno u junu 2022. godine.

Na naše ranije pitanje zašto je preduzeće tri puta na prodaju nuđeno po istim uslovima, iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, nije bilo odgovora. Odgovore o tome kada se očekuje novi poziv za prodaju i šta se dešavalo u međuvremenu, ni nakon nedelju dana iz Agencije nismo dobili.

Podsetimo i da je „Branko Perišić“ u stečaj otišao krajem 2015. godine. Pre uvođenja stečaja kroz socijalni program skoro svi tadašnji radnici, njih oko 160, napustili su fabriku. Svemu tome je prethodila neuspešna privatizacija, tokom koje je ta pekarska industrija poslovala pod imenom „Plima pek“. Privatizacija je raskinuta početkom 2012. godine, nakon čega je usledio postupak restrukturiranja te pomenuti stečaj i dolazak firme „Agrofinance“ kao zakupca.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *