Božićna poslanica patrijarha: Molimo se za mir u svetu, posebno za decu

U Božićnoj poslanici patrijarh srpski Porfirije  pozvao je sve vernike da se mole za mir u svetu, posebno za decu koju, kako je naveo, odrasli ali otpali od Boga ubijaju bez griže savesti.

-Nije važno čija su to deca, palestinska, arapska ili jevrejska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima i srpska deca; samim tim što su deca, ona pripadaju Gospodu, Životvorcu i Promislitelju, ali i svima nama, vaseljenskoj porodici zvanoj čovečanstvo- naveo je patrijarh u poslanici.

Patrijarh je zapitao ko je imao pravo da, na pitanje o nekih pola miliona dece koju je NATO vojska pobila u Iraku, odgovori da se to uprkos surovosti isplatilo:

Ko je dao pravo Hamasu da jevrejsku decu otima i drži kao taoce, a ko izraelskoj vojsci da za nepuna dva meseca pobije nekih osam hiljada nevine palestinske dece, skoro polovinu od svih ubijenih? Ko je imao pravo da osudi na smrt dvanaest srpskih beba, pre više od četvrt veka u Banjaluci, sve u ime mirotvornih sankcija? Ko je imao pravo da ubije devojčicu Aleksandru Zec i celu njenu porodicu u Zagrebu, malu Milicu Rakić u Batajnici, srpsku decu u Goraždevcu kod Peći? Ako nastavimo da nabrajamo žrtve dečje Golgote, od Dahaua i Aušvica, Jastrebarskog i Jasenovca, do današnjih stratišta širom sveta, ova božićna poruka, draga deco naša duhovna, pretvoriće se u beskrajnu tužbalicu.

Treba dodati, kako je naveo, i zlokobnu činjenicu da su odrasli uspeli da stvore društvo u kojem je sve više i dece nasilnika, dece zločinaca.

Primera je mnogo, u Americi, Evropi i drugde ali, nažalost, i usred Beograda- škola „Vladislav Ribnikar” dovoljno o tome govori. Sve vas, braćo i sestre, pozivamo na usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu za decu i za sve ljude u našem narodu, ovde i u rasejanju, osobito za napaćeni, ali uspravni, verni i hrabri srpski narod na Kosovu i u Metohiji, kao i za sve ljude i narode na zemlji- poručio je patrijarh.

Apelovao je na sve da se bore za svetinju braka i porodice, naročito za uzrastanje dece u strahu Gospodnjem što, kako je naveo, znači u pobožnosti i čestitosti, a ne u robovanju samoživosti i bolestima zavisnosti.

Pozvao je sve ljude  da Badnje veče proslave u porodičnom krugu, sa svojom decom, u duhu vekovne tradicije srpskog naroda, uz badnjak, u atmosferi koja će nas, kako je istakao, podsetiti na ubogu vitlejemsku pećinu, sklonište pastirima i njihovim stadima.

Poručio je da ne treba da zaboravimo da u svakome od nas do kraja ovozemaljskog života živi dete i da je otkrivenje Božje upućeno upravo detetu u nama, jer dete duhovnom intuicijom razume ono što odrasli ljudi, niti čuju niti razabiraju.

Patrijarh je čestitao svima predstojeći najradosniji hrišćanski praznik:

Čestitajući svima vama, braćo i sestre, i ovaj Božić, kao i nastupajuću Novu godinu dobrote Gospodnje, prizivamo na vas blagoslov Boga i Oca, nas radi rođenoga sina Njegova Isusa Hrista i Svetoga Duha, od kojega – i prečiste Djeve Marije – On i bi rođen, uz sveradosni božićni pozdrav: MIR BOŽJI- HRISTOS SE RODI!

Foto: Srpska pravoslavna crkva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *