Bolovi u kičmi i zglobovima: Zašto se javljaju i kako se leče?

Ne postoji čovek koji u nekom trenutku svog života nije osetio bol u lumbalnom delu, odnosno, u donjem delu leđa, kao i bol u vratu ili između lopatica, što je srednji deo kičmenog stuba. Uzroci bolova u kičmi, pa samim tim i u zglobovima, su raznoliki, a kako vreme prolazi i kako smo stariji, tako je sve veća šansa da to i osetimo. O uzrocima bolova, lečenju, ali i preventivi, govori dr sci med Marko Aleksić, specijalista ortopedije sa traumatologijom, spinalni hirurg.

Izvor: Stetoskop.info portal

Određenim načinom života, nažalost možemo i ubrzati pojavu bolova – profesije koje zahtevaju dugotrajno i nepravilno sedenje, povećana telesna težina, fizički napor tokom samog rada, kao i povrede u toku života mogu tome doprineti. S obzirom da moderan život podrazumeva sve više sedanja, kao i da se sve više poslova radi u sedalnom položaju, možemo reći da danas svi pripadamo rizičnoj grupi za raniju i češću pojavu ove vrste bolova- kaže doktor Aleksić.

Svetska statistika govori da više od 80% populacije u jednom trenutku u svom životu doživi neku vrstu bola u lumbalnom, slabinskom delu kičme. Pacijenti tada obično pokušavaju da uzimaju lekove na svoju ruku, bez preporuke lekara. Tek kada utvrde da samoterapija ne pomaže, zakažu pregled kod lekara. Iako ne postoji precizna statistika, može se zaključiti da najčešće prođe par meseci od nastanka bola, tjj. prvih simptoma  do javljanja lekaru. Tada već govorimo o postojanju hroničnog bola. 

Pacijent najpre treba da prođe pregled u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, tj. domu zdravlja, gde će od svog izabranog lekara opšte medicine dobiti inicijalnu terapiju. Ukoliko se tegobe smanje uz pomoć nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), nisu bile povezane sa nekim značajnijim nalazom na magnetnoj rezonanci i ne uzrokuju ozbiljan funkcionalni poremećaj, lečenje dalje nastavlja izabrani lekar. Na ovaj način može biti rešeno više od 70 odsto svih akutnih bolova. U suprotnom, ukoliko bolovi zaostaju ili postoji ozbiljan funkcionalni poremećaj, pacijent se upućuje na pregled kod spinalnog hirurga- objašnjava dr Aleksić.

Govoreći o uticaju hroničnog bola na kvalitet života, ističe da je hroničnan bol ozbiljan, ne samo fizički već i psihički problem , te da postoji direktna povezanost između hroničnog bola i depresivnih poremćaja. U takvim situacijama, kako kaže, uvek se savetuje da se u lečenje uključi i neuropsihijatar ili psihijatar, jer bolovi koji dugo traju utiču na kvalitet života i psihičko stanje pacijenta.

Lečenje bolova u kičmi i zglobovima

Prva linija odbrane su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL), koji se moraju primenjivati duži vremenski period, a ne samo nekoliko dana. U okviru samo par dana korišćenja lekova, pacijent ima trenutno umirenje bolova, dok uzimanjem na duže staze ti isti lekovi mogu imati i izlečivi efekat. Na taj način, ne leči se samo simptom, već i uzrok – inflamacija, odnosno zapaljenje, bilo da su u pitanju nervi ili zglobovi kičme, hrskavice i kosti. 

Dugotrajna upotreba analgetika zbog bolova u kičmi i zglobovima

Kada pacijenti imaju veoma teška bolna stanja, uvodi se i kortikosteroidna terapija koju treba minimalno koristiti jer ima jedan dobar efekat – umanjenje upale, ali i sedam negativnih dejstava, te se mora voditi računa o balansiraju pozitivnih i negativnih dejstava:

Pacijentu svakako treba pomoći, ali imati na umu i potencijalnu štetu kortikosteroidne terapije. Upravo tada do značaja dolazi uloga nesteroida koji mogu da se primenjuju praktično godinama uz kraće pauze i uz naravno uvođenje zaštite za želudačnu sluznicu. Prilikom započinjanja ovakve terapije, treba uzeti detaljnu anamnezu u smislu kardivaskularnih tegoba pacijenta, kao i prethodnog oštećenja želuca. Ukoliko na ovaj način odaberemo pacijenta, a u skladu sa preporukama, on praktično može biti na dugogodišnjoj terapiji antiinflamatornim nesteroidnim lekovima. Takva terapija donosi pozitivne zdravstvene efekte čak i kod pacijenata koji imaju indikaciju za hiruško lečenje, ali i onih koji su već operisani jer će u daljem oporavku pomoći fizikalnoj terapiji, podizanju pacijenta i vraćanju regularnim životnim aktivnostima.

Doktor Aleksić kaže da se nakon hirurške intervencije bolovi mogu vratiti jer, kako objašnjava, postoji okoštavanje uglavnom celog kičmenog stuba:

– Iako operacijiom otklonimo akutni bol i omogućimo pacijentu da se kreće, ispravimo deformitet i stabilišemo kičmu, nažalost neki stepen bolova može da zaostane. U takvim situacijama, kao što je već rečeno, takođe pribegavamo antiinflamatornim nesteroidnim lekovima, čiju primenu preporučujemo periodično kada se bolovi jave, ali nikada u intervalu od samo dan ili dva, već najmanje dve, tri nedelje, uz adekvatnu zaštitu želuca.

Način života i fizička aktivnost

Fizička aktivnost može da poboljša, ali i da pogorša stanje.

Mirovanje od par dana preporučujem uz aktivnu primenu nesteroidnih antiinflamatornih lekova, primarno Aflamila sa blokatorom protonske pumpe, odnosno zaštitom za želudac, miorelaksansima i topikalnim preparatima. Preporučujem da se rano krene sa fizičkim aktivnostima, čak i u akutnom lumbalnom sindromu, kada je naglo došlo do pojave jakih bolova. Idealno je da se se već posle dva dana pacijent vertikalizuje i da se krene u neki vid šetnje, jer je kičmeni stub najopterećeniji kada se sedi i kad se cela težina tela oslanja na sedalne kosti. Kada čovek hoda, težina se raspoređuje distalno, odnosno niz noge, tako da tokom aktivnog hodanja nemate dugo pritisak na samo jednu tačku. Tek kada pacijent prođe program fizikalne terapije, uz primenu nesteroidnih antiinflamatornih lekova koji se piju duže kako ne bismo imali samo efekat uklanjanja bola, već i efekat uklanjanja upale, možemo savetovati ozbiljniju fizičku aktivnost, ali tu već govorimo o tzv. fazi održavanja poboljšanja i prevencije ponovnog nastupanja bolnog sindroma. 

Kako bismo pomogli kičmi koja trpi težinu tela, prva stvar na koju treba da obratimo pažnju jeste da li je indeks telesne težine, koji označava odnos telesne težine i visine tela, adekvatan.

Ni ovaj indeks nije apsoultno pouzdan parametar jer nije svaka težina ista – nije ista  težina kod gojaznog čoveka ili kod muskuloznog čoveka, ali nažalost bez obira o kojoj je konstituciji reč, kičma trpi skoro isti pritisak. Stoga je važno povesti računa o telesnoj težini. Takođe u ovoj fazi se savetuje vežbanje, redovna šetnja, plivanje… kako bismo jačali mišiće kičmenog stuba. Treba biti vrlo pažljiv kod odabira i izvođenja anaerobnih aktivnosti iz razloga da one koliko god mogu da pomognu, isto tako mogu i da odmognu ukoliko ne odaberemo adekvatnu ili je ne izvodimo na pravilan način. Međutim, to je više u rukama fizijatara nego hirurga- navodi doktor Aleksić.

Naglašava i to da fizičku aktivnost treba obavljati do granice bola, te savetuje da se izbegava dugo sedenje,  odnosno, da se na svakih pola sata prave pauze od minimum 5 minuta, kao i da se koriste adekvatne stolice sa lumbalnom podrškom. 

Šta raditi kada se javi bol u kičmi i zglobovima?

Ukoliko se javi lumbalni bol koji nije povezan sa značajnom traumom, podizanjem teškog tereta, saobraćajnim udesom ili povredom sličnog tipa, najpre treba probati sa antiinflamatornim nesteroidnim lekovima. Ako bol ne prođe u roku od 7 dana, savetujem da se jave svom izabranom lekaru opšte medicine, a ako izabrani lekar proceni da bol ne prolazi ili je možda povezan sa nekim ozbiljnijim stanjem, onda treba da prosledi pacijenta nekome ko je usko specijalizovan za tu oblast. Što se tiče načina života, savetujem aktivan način života iako većina nas sedi ili stoji na poslu. Rešenje jeste da ako se već sedi, onda treba praviti pauze i istezati se, makar nekoliko koraka na svakih pola sata. Takođe treba voditi računa da stolica na kojoj se sedi bude adekvatna sa odgovarajućom potporom za leđa. Isto važi i za ležanje i spavanje, birati relativno tvrdu podlogu. Moramo voditi računa i o ishrani tako da ona ne dovodi do prekomerne gojaznosti koja je definitivno rizik za pojavu bola. Sportska aktivnost kojom se bavimo mora biti u relaciji sa godinama i fizičkim stanjem pacijenata. Dovoljna je aerobna aktivnost, plivanje, vožnja bicikla, šetnja…- saveti su doktora Marka Aleksića, načelnika Odeljenja za hirurgiju kičmenog stuba na Institutu za ortopediju Banjica.

Foto: Stetoskop.info portal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *