BIN komerc: Neprijatni mirisi ne potiču od nas – Nastavlja se “potraga” za krivcem?

BIN komerc, Odjek.rs

Neprijatni mirisi koji se u poslednje vreme osećaju u Kruševcu, ne potiču iz  BIN komerca, tvrdi direktor te fabrike, Bojan Cvetković, uz napomenu da je to preduzeće odgovorno jedino za neprijatne mirise koji su se u gradu osetili u noći između 6. i 7. maja. Podsetimo da već dvadesetak dana među sugrađanima/kama, u razgovorima i na društvenim mrežama, traje „potraga“ za izvorom mogućeg zagađenja vazduha, koje mnogi sugrađani opisuju kao  „štipanje u grlu i nosu“, osećaju kao da ih guši..Lokalna inspekcija je ranije saopštila da nije nadležna, a resorno Ministarstvo je obavestilo da je pokrenut vanredni inspekcijski nadzor mogućih uzročnika, nezvanično pominjući BIN komerc.

U BIN komercu je u toku vanredni inspekcijski nadzor. Počeo je prošle srede. Inspektor iz Leskovca je prošle nedelje bio u fabrici, a 17. maja je nenajavljeno ponovo došao, obilazio je naš kompleks, nikakve neprijatne mirise nije osetio. On u vanrednom inspekcijskom nadzoru može da naloži vanredna merenja, a takođe da kontroliše rad fabrike, da okom i mirisom pregleda, kao i da pogleda izveštaje o našim prethodnim merenjima, koja vrše akreditovane laboratorije, što je učinio – kazao je za naš portal direktor kruševačke fabrike preduzeća BIN komerc, Bojan Cvetković.

BIN komerc, Odjek.rs
Postrojenje BIN komerca na lokaciji nekadašnje HI “Župa” / Foto: BIN komerc

Potvrdio je da je ova fabrika odgovorna za neprijatne mirise koji su se u gradu osetili u noći između 6. i 7. maja:

Tada  smo imali probnu proizvodnju, reč je o kalijum etil ksantatu, probali smo da ga presujemo, da napravimo pelet. Prilikom presovanja praha, oslobađa se miris koji naša proizvodnja nije mogla da sanira. Sedmog ujutru smo obustavili tu probnu proizvodnju.

Cvetković je istakao da su svi rezultati redovnih merenja nivoa zagađenja, koja se vrše periodično, ispod dozvoljenih vrednosti.

Na svim emiterima u BIN komercu su 2019. godine instalirani prečišćivači. Takođe, veoma je bitno reći da je naš proces proizvodnje kontinualni i nasumično se dešavaju razni oblici i postupci u proizvodnji, što znači da ne bi mogli da emitujemo određene neprijatne mirise u određeno vreme. Naši prečišćivači vazduha rade besprekorno, pregledaju ih ovlašćene laboratorije, uvek su nam kontrolna merenja bila višestruko manja od maksimalnih dozvoljenih graničnih vrednosti emisije u atmosferu – istakao je on.

Najavio je da će BIN komerc u narednih mesec dana nabaviti opremu za ambijentalni vazduh, koji će omogućiti merenje PM čestica, sumpor dioksida, azota, ugljenik sulfida, ukupnog ugljenika te merenje količine čađi u vazduhu i merenje hlora i gasovitih hlornih derivata.

Što se tiče ugljen disulfita, koji se u javnosti pominjao kao uzročnik eventualnog zagađenja i kao veoma opasan, Cvetković je potvrdio da je reč o veoma opasnoj hemikaliji, koja se koristi u proizvodnji ksantata, uz napomenu da se taj hemikalija u BIN komercu čuva pod posebnim uslovima, u podvodnim skladištima, te da se njime manipuliše pomoću visoko sofisticirane tehnologije.

Inače, BIN komerc u fabrici u Kruševcu godišnje proizvede oko šest hiljada tona ksantata, oko hiljadu tona natrijum hipohlorita i distribuira oko 500 tona hlora. Ima 150 radnika.

Podsetimo da je ranije, početkom meseca, nakon što se više građana obratilo Ministarstvu za zaštitu životne sredine, to Ministarstvo pokrenulo vanredni inspekcijski nadzor, ali da konkretnih inoformacija u vezi sa rezultatima još uvek nema.

Kompaniju BIN komerc, kao mogućeg uzročnika neprijatnih mirisa, navela je lokalna ekološka inspekcija, u odgovorima datim odbornici stranke Pokret slobodnih građana, Kseniji Bradić Veljović. Tu je navedeno da je 8. aprila i 8. maja Gradska uprava uputila zahtev Ministarstvu zaštite životne sredine za vanredni inspekcijski nadzor za fabrike HI Župa i BIN komerc, zbog učestalih obraćanja građana te da „na osnovu nezvaničnih podataka dobijenih od strane nadležnog Ministarstva nema prekoračenja sumpor dioksida, azot-dioksida i ugljen monoksida u vazduhu“ te da je „neprijatni miris posledica dorade kalijum-etil-ksantata, tj. prerade praha u pelet zbijanjem u fabrici BIN komerc“.

Što se tiče HI „Župa“, direktor Aleksandar Mandić, naveo je za naš portal da su u toj fabrici izvršeni inspekcijski nadzori 25. aprila i 8. maja te da nisu utvrđeni izvori zagađenja vazduha o kojima se danima priča u javnosti.

On je podsetio da u javnosti stalno dolazi do zabune jer na prostoru nekadašnje HI „Župa“, koja obuhvata površinu od 36 hektara, kroz vlasništvo ili zakup trenutno funkcioniše desetak privrednih subjekata, dok HI „Župa“ doo poseduje samo 4 hektara tog nekadašnjeg prostora na kome i vrši svoju delatnost.

Podsetimo još i da su odbornice kruševačke opozicije 10. maja uputile pismo gradonačelniku Kruševca i gradskim većnicima, tražeći vanrednu sednicu Skupštine grada na kojoj bi se razmatralo pitanje zagađenja vazduha u Kruševcu.

J.B.

Naslovna foto: BIN komerc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *