Beleška sa Desetog međunarodnog dečijeg festivala: Neprocenjivo iskustvo!

Medjunarodni deciji festival, Odjek

Druženje, smeh, simbolično nadmetanje u spretnosti, savladavanje folklornih veština, ali i predstavljanje kulture zemalja iz kojih dolaze, najkraći je opis jubilarnog, Desetog medjunarodnog dečijeg festivala, održanog u Kruševcu, ponovo uživo, nakon dve godine njegovog onlajln oblika.

Učenici iz kruševačkih osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Dragomir Marković“ ugostili su vršnjake iz OŠ “Leona Štuklja” iz Maribora u Sloveniji i Torbali Ki Koledža iz Izmira u Turskoj.

Te škole su, takođe, učesnici eTvining projekta “Mostovi između kultura” koji realizuje i naša škola, i njihova poseta je ujedno i završna aktivnost projekta – kazala je profesorka enegleskog jezika u OŠ „Vuk Karadžić“, koja je inače, pre decenije, bila među onima koji su inicirali pokretanje Festivala.

Medjunarodni festival za decu, Odjek
Detalj sa dočeka gostiju / FOTO: privatna arhiva

Đaci iz OŠ „Vuk Karadžić“, koji su ugostili vršnjake, bili su na kraju puni utisaka.

Ovo je bila sjajna nedelja. Formirala sam nova prijateljstva, naučila o svojoj i tuđoj kulturi i tradiciji. Pričala sam na dva jezika po ceo dan. Sve u svemu, lepo sam se provela ide finitivno bih ponovila ovo iskustvo – kaže Milena Aleksić, učenica sedmog razreda.

Za Jakova Savića, takođe sedmaka, Festival je nezaboravno iskustvo koje će mu dugo ostati u sećanju:

Svako bi trebalo da bude svestan da je prijateljstvo nešto jedinstveno i da će opstati još dugo. Već se radujem našem sledećem susretu.

Njihova vršnjakinja Aleksandra Ilić navodi da je osećaj bio sjajan jer je upoznala puno novih prijatelja i naučila o njihovim kulturama.

Sofija Antić je, kako je kazala, uživala u razgovoru sa gostima, od kojih je naučila po neku tursku reč.

Njih sam naučila po neku srpsku reč. Uživali smo u šetnjama gradom, igrali smo društvene igre, poput Monopola, svidele su mi se njihove pesme, a neke sam čak delimično naučila – deo je Sofijinih utisaka.

Podsetimo da su se tokom petodnevnog Festivala, odnosno od 9. do 13. maja učesnici družili kroz raznovrsne aktivnosti. Najpre su se predstavili jedni drugima, tokom susreta organizovanog u OŠ „Vuk Karadžić“, koja je bila domaćin. Mladi Kruševljani su potom goste poveli u obilazak grada, pokazavši im znamenitosti Kruševca, a prijem za učesnike je priređen u Gradskoj upravi.

Folklornu radionicu za učesnike organizovala je ovdašnja partnerska škola „Dragomir Marković”.

Tokom priredbe “Veče pesme i igre”, održane u Kruševačkom pozorištu, učesnici su pokazali kreativnost te predstavili zemlje iz kojih dolaze. Svečani defile učesnika nije održan zbog vremenskih prilika. Iz istog razloga sportski dan je, umesto na Bagdali, održan u sportskoj sali OŠ „Vuk Karadžić“, što učenicima nije smetalo da pokažu spretnost, brzinu, domišljatost te da se, uz simbolično nadmetanje, lepo zabave.

Medjunarodni festival za decu
Folklorna radionica /FOTO: privatna arhiva

Posebno je interesantno bilo veče druženja učesnika festivala i roditelja domaćina, na kome su podeljeni sertifikati učesnicima i zahvalnice prijateljima festivala. Mame domaćina dobile su cveće u znak zahvalnosti za gostoprimstvo.

Medjunarodni festival za decu
Sportski dan održan u okviru Festivala / FOTO: privatna arhiva

Pre rastanka podeljeni su i simbolični pokloni, ali je održan i evalucioni sastanak lorganizoatora i nastavnika gostiju te razmotrene mogućnosti dalje buduće saradnje i eventualnog pokretanja Erazmus projekta.

Ispraćaj gostiju je, kako to uvek biva, bio emotivan, uz dosta suza i emocija sa obe strane. Gosti su otišli puni utisaka i obećanja da će ponovo doći. Takođe, pozvali su domaćine da ih posete.

Ovogodišnji Festival je, nažalost, ugostio manje učesnika od prvobitno planiranog, jer je održan nakon tragedija u Beogradu i Mladenovcu. Učešće su zbog toga otkazale OŠ “Sveti Klimnet Ohridski” iz Makedonije, ali i ovdašnja OŠ „Branko Radičević“. Škola iz Rumunije je svoje učešće ranije otkazala, zbog objektivnih okolnosti.

Inače, ideja o Međunarodnom dečijem festivalu se rodila 2013. godine, posle učešća učenika i nastavnika OŠ „Vuk Karadžić“ na sličnom dečijem festivalu u Istambulu u Turskoj. Inicijatorke su bile učiteljica Zorica Kapor i Biljana Pavlović, profesorka engleskog, koje su tada vodile đake na festival u Tursku u vratile se pune pozitivnih utisaka.

J.B.
Foto: privatna arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *