Bajkoviti nastup učenika „Nade Popović“ na FeŠT-u

FeŠT, Nada Popović, Odjek.rs

Šeste večeri Festivala školskog teatra nastupali su đaci OŠ „Nada Popović“, a njihova predstava „Petar Pan“, premijerno je izvedena ovim povodom.

FeŠT, Nada Popović, Odjek.rs
Detalj iz predstave / Foto: Katarina Dragonjić

Biljana Gajić, profesorka književnosti i srpskog jezika, bila je deo tročlanog tima koji je sa učenicima pripremao predstavu.

– Obaveze su bile brojne, radila sam zajedno sa profesorkama srpskog, Tatjanom Jočić Siketić i Anom Jovanović. Deca su bila veoma kreativna i maštovita, a ideja nam je bila da preradimo neku bajku i prilagodimo je deci. Želeli smo da iz ovoga izvuku poruku i budu motivisani da i dalje rade i nastave da maštaju – kazala nam je profesorka Gajić.

FeŠT, Nada Popović, Odjek.rs
Profesorke Biljana Gajić, Ana Jovanović i Tatjana Jočić Siketić / Foto: Katarina Dragonjić

U predstavi igraju petaci i jedna učenica šestog razreda.

Proces rada je bio dug, obuhvatao je izbor glumaca, teksta, čitalačke probe, izlaženje u prostor. Sve to smo radili pre ili posle časova ili subotom. Dosta smo vežbali, a posebno je bilo zahtevno prebacivanje u prostor. Menjali smo tekst, prilagodili ga učenicima, ali smo maštali i potrudili se da dočaramo atmosferu iz „Petra Pana“. Sam proces je bio intenzivan, pogotovo poslednje dve nedelje. Prethodno smo radili na predstavi od početka marta – dodala je naša sagovornica.

Utisci su pozitivni, pogotovu jer su se deca igrala i maštala, davala ideje i učestvovala u korekciji teksta te je scenario prilagođen njihovim željama.

Poruka naše predstave je da deca treba da čitaju, da se igraju i da glume, jer je mašta lekovita – poručila je ona.

Večeras (25. aprila), sedmog dana FeŠT-a, pred publiku će izađi đaci OŠ „Branko Radičević“, koji igraju predstavu „Mečkino dete“. Njihov nastup počinje u 19 časova, u Beloj sali Kulturnog centra.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *