Bagdala je naše dvorište – Građani potpisivali peticiju protiv izgradnje hotela u parku!

Predstavnici kruševačke opozicije, odnosno odbornici Skupštine grada iz koalicije “Srbija protiv nasilja” skupljali su danas u parku Bagdala potpise protiv moguće izgradnje hotela u tom parku, na mestu gde se trenutno nalazi istoimeni restoran.

Sakupili smo stotinak potpisa za dva sata, nastavićemo potpisivanje peticije. Naša ideja je da nadležni odustanu od urabanizacije parka. Ono što smo danas saznali u kontaktu sa građanima jeste da oni ne znaju šta se događa, nisu dovoljno informisani. Po njihovim reakcijama vidimo da im je potrebno da ih neko pokrene. Očekujemo da nas podrži što više građana, odnosno da oni iskažu svoj stav. Jedino tako možemo da utičemo na vlast. Te urbanističke odluke nisu zasnovane na struci i potrebama građana, već su političke i ovo je jedini način da kažemo da postojimo i da se ne slažemo – rekla je za naš portal Dušanka Milosavljević, jedna od odbornica iz Koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Park Bagdala, Odjek.rs
Odbornice i odbornici opozicije organizovali potpisivanje peticije / Foto: privatna arhiva

Odbornik iste koalicije, dr Bata Andrić, kazao je da se trudi da bira reči za one kojima je palo na pamet da prave hotel na Bagdali.

-Ipak, jedina prava reč koja to opisuje je „bolesno“. Ne dam Bagdalu, ovo je moje dvorište – poručio je on.

Podsetimo da je pre desetak dana odbornica Dušanka Milosavljević pokrenula i onlajn peticiju, u kojoj je navela da je pokrenut pravni mehanizam kojim će biti dozvoljeno da se na postojeći restoran na Bagdali nadzidaju još tri sprata i potkrovlje.

Svesni smo da takve ideje potiču od prebogatih pojedinaca koji su pod svoje uzeli ceo grad i sve institucije, tako da će im i ovo proći ako se mi kao građani ne usprotivimo. Jedan od načina je i ova peticija. Potpiši peticiju i pokaži da ti je stalo do Bagdale i Kruševca. Potpiši jer je ovo što vlast radi sa javnim dobrima nedopustivo! Šta je sledeće? Soliteri na Borićima? Kruševljani, ne odustajte od svog grada! Nećemo hotel na Bagdali! Naša Bagdala, naša pravila –  piše u opisu onlajn peticije (https://www.peticije.online/440841#sign)

Park Bagdala, Odjek.rs

Predstavnici kruševačkih napednjaka su, podsetimo, na nedavnoj konferenciji za deo lokalnih medija, naveli da je Bagdala jedan od omiljenih parkova Kruševljana, ali i turista koji žele da ga posete, uz podsećanje da je u vreme vlasti SNS na tom mestu izgrađen park mini Srbije, gradi se hram, urađene su pešačke staze, a restoran ponovo radi uspešno.

Predsednik oborničke grupe koalicije okupljene oko SNS, u Skupštini grada, Zoran Tomić, je na pomenutoj stranačkoj konferenciji kazao da su, po postojećem planu, vlasnici restorana mogli da traže  dozvolu za izgradnju smeštajnih kapaciteta gabarita prizemlje, P1 i potkrovlje, što, smatra, ne bi bilo dovoljno da se potražnja smanji, te je uvažena inicijativa vlasnika i dato struci na mišljenje da se tu podignu smeštajni kapaciteti gabarita prizemlje, P3 i potkrovlje.

Podsetimo da je mogućnost da na mestu sadašnjeg restorana Bagdala bude izgrađen hotel, predviđena Odlukom o izmeni i dopuni plana detaljne regulacije parka Bagdala, koju je glasovima odbornika vladajuće većine, Skupština grada usvojila na martovskoj sednici. Inicijativu za promenu plana podnela je firma „Realtor“, u okviru koje inače posluje restoran Bagdala.

Od 17. aprila do 1. maja trajao je rani javni uvid pomenute Odluke koja predviđa mogućnost rekonstrukcije i dogradnje restorana Bagdala ili izgradnja novog objekta, odnosno, gradskog hotela spratnosti P+3. Obavljen je na zvaničnoj internet stranici grada Kruševca – http://www. krusevac.rs – javni pozivi, u holu zgrade Gradske uprave te u  kancelariji broj 3.

Primedbe i sugestije na predloženo zainteresovani mogu podneti zaključno sa 8. majem, u prijemnoj kancelariji broj 31, Gradske uprave, u pisanoj formi.  

J.B.

1 Comment

  1. Ha ha ha. Hotel politička odluka? A skupljanje peticije je “gradjanska” od strane opozicionih stranaka koje su protiv svega po difoltu!? Koje ludilo mozga. Zašto dozvoljavate da gradjane nazivaju neinformisanim ? Hoće li i za nas da kaže “nestranacki” odbornik da smo glupi pa nam treba da nas prosvetli ovo ludilo opozicije koji su bili i da se sredi ta naša Bagdala? Koji su i protiv auto puta i protiv svega sto se radi. Sramota kako prisvajaju sada i Bagdalu mada ne cudi kada mogu i smrt dece da koriste i kako reče Marinika njihova ni roditelji čak nemaju tapiju na bol za njihovo stradanje. Strasno ili jadnije je jedini naslov za njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *