Babica o kojoj Trsteničake i danas s ljubavlju govore

U posleratnim godinama, kada u Trsteniku nije postojalo porodilište, babica Vaska je porađala žene u njihovim domovima, ostajući i po nekoliko dana kako bi pomogla porodiljama. U starosnu penziju otišla je kao radnica Doma zdravlja, koji je u međuvremenu formiran. Trsteničani/ke i danas govore o njoj sa puno ljubavi i poštovanja. Babica Vaska jedna je od 14 žena koje su uvrštene u publikaciju “Znamenite žene Trstenika” koju je priredilo Udruženje žena “Teuta- tim”.

Vasilija Branković (devojačko  Petrović) rođena je 1890. godine u Aleksincu. Posle završene babičke škole, 1923. došla je u Trstenik, gde je do 1944. godine radila kao opštinska babica. Osam godina kasnije postala je babica za područje sreza Trstenik, u novoformiranom Domu narodnog zdravlja u toj opštini, odakle je 1956. godine otišla u starosnu penziju.

Kako do 1946. godine u Trsteniku nije postojalo porodilište, babica Vaska je 23 godine obavljala svoju dužnost “danju i noću, po kućama porodilja, prihvatajući novorođenu decu”. Provodila je i po nekoliko dana sa mladim majkama kako bi im pokazala kako se bebe kupaju, povijaju, neguju. Kako je opisano u publikaciji, a na osnovu svedočenja meštanki ovog kraja “i za zdravstveno ugrožene žene Vaska je bila melem, jer je ostajala uz njih do porođaja. Uvek i na svakom mestu pružala je potrebne savete svim ženama koje su joj se obraćale.”

Ovde je nekada bilo porodilište a danas su stambene zgrade

Kada je Sreski narodni odbor, 1946. godine, osnovao prvo porodilište u Trsteniku za prvog rukovodioca postavljena je babica Vaska. Ona tada nije imala određeno radno vreme, već je po potrebi radila danju ili noću, sve do odlaska u penziju.

Babica Vaska obrazovala se čitavog života i stalno je bila u toku sa novostima iz medicine. U biblioteci Muzeja koji radi u sastavu Narodnog univerziteta u Trsteniku čuvaju se dve knjige koje su bile u njenom vlasništvu. Prvi je “Udžbenik za babice i učenice svih babičkih škola u Kraljevini Jugoslaviji” koji je sastavilo devet lekara akušera, a objavljen je 1932. u Beogradu, deset godina nakon što je Vaska završila babičku školu. Drugi udžbenik, čiji je autor dr M. Stajić, pod nazivom “Akušerstvo, udžbenik za babice” objavljen je u Beogradu 1948. godine.

Publikacija u kojoj je predstavljeno 14 znamenitih žena trsteničkog kraja


Autor citiranog članka objavljenog u “Tribini”, prenosi reč i socijalnog radnika iz Trstenika, Desimira Deska Popovića koji za babicu Vasku navodi da je “još za vreme svog života postala legenda u Trsteniku i okolini”. Za 33 godine rada, babica Vaska je, kao zdravstveni radnik, mnogo učinila za život i zdravlje mnogobrojne novorođene dece i njihovih majki, kao i za rad i razvoj zdravstvene službe u Trsteniku i široj okolini.

Vasilija­ Vaska Petrović – Branković preminula je 5. novembra 1959. godine.

Tekst je objavljen u publikaciji „Znamenite žene Trstenika“, čije su autorke Milena Topličić Pecić i Snežana Miladinović iz Udruženja žena „Teuta-tim“. U publikaciji je predstavljeno 14 znamenitih žena koje su svojim dostignućima ostavile pečat u istoriji trsteničkog kraja. Vasilija Vaska Petrović je jedna od njih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *