Apotekarska ustanova otvara apoteke tamo gde drugi neće

Apotekarska ustanova Kruševac prošlu godinu je, nakon niza godina završila pozitivnim poslovnim bilansom. Danas ima 20 zaposlenih i pet apoteka, uglavnom na seoskom području. Uspeva da, prema rečima direktorke Ane Čolić, primarnu zdravstvenu zaštitu omogući u pojedinim sredinama gde drugih, odnosno privatnih apoteka nema.

– Imali smo veliku podršku Gradske uprave da Apotekarska ustanova ostane kao državna ustanova. Videlo se u periodu korone koliko je važno da se ima ovakva ustanova. Danas naša ustanova ima apoteke u Bivolju, Mudrakovcu, Globoderu, Žabaru i Beloj Vodi – kaže za naš portal direktorka Ana Čolić.

Objašnjava da je, najkon koncesije kojom je 2020. godine skoro sve objekte Apotekarske ustanove preuzela AU Dr Max, u vlasništu ovašnje Apotekasrke, između ostalog, ostala i apoteka „14. oktobar“, ali da je ona ubrzo nakon toga, zbog početka epidemije kovida, ušla u kovid sistem. Baza Apotekarske ustanove nakon toga postala je apoteka u Bivolju. Ostale apoteke, koje se nalaze u selima pri ambulantama ovdašnjeg Doma zdravlja, otvarane su sukcesivno, u skladu sa mogućnostima.

– Te apoteke su ekonomski neisplative, što znači da ne bi mogle da funkcionišu bez podrške lokalne samouprave. Naš cilj je da u tim sredinama, gde nema privatnih apoteka, omogućimo stanovnicima primarnu zdravstvenu zaštitu, da ljudi sa tog područja nakon odlaska kod lekara odmah mogu da kupe lekove. Naše apoteke rade u skaldu sa radnim vremenom lekara u tim ambulantama – dodaje ona.

Ove apoteke su, podseća naša sagovornica, sukcesivno otvarane tokom proteklih godina, u skladu sa mogućnostima Apotekarske ustanove. Lokalna samouprava je pomagala.

Podsetimo da je, nakon donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti 2019. godine, lokalna samouprava definisana kao osnivac Apotekarske ustanove, nakon čega je Grad Kruševac, na ime dugovanja prema zaposlenima i dobavljačima ovdašnje Apotekarske ustanove isplatio oko 380 miliona dinara, te pokrenuo postupak koncesije za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou u Rasinskom okrugu.

Koncesiju je u martu 2020. godine dobla Apotekarska ustanova „Dr Max“ koja je ponudila 1,9 miliona evra na ime koncesione naknade te godišnju koncesionu naknadu od 80 hiljada evra, što su iznosi bez PDV-a. Ta koncesija podrazumeva da privatni partner u 27 objekata Apotekarske ustanove na području Rasinskog okruga, 15 godina obavlja farmaceutsku delatnost.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *