Apel OCD da se otkaže skup zakazan za 26. maj

Grupa organizacija civilnog društva (OCD) uputila je apel predsedniku Srbije Aleksandru Vučiču da „postupi odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, te da otkaže masovno okupljanje najavljeno za 26. maj“. 

Uvažavajući Vašu Ustavom definisanu nadležnost da izražavate državno jedinstvo Republike Srbije, a svesni opasnosti u koju vodi podgrevanje tenzija i dalja polarizacija društva koje se suočava s posledicama nasilja u vidu koji do sada našoj zemlji nije bio poznat, apelujemo na Vas da postupite odgovorno, razumno i u najboljem interesu najvećeg broja građana, te da otkažete masovno okupljanje najavljeno za 26.maj- navodi se u saopštenju.

U situaciji u kojoj se nalazimo, kako se ističe, najmanje je potrebno produbljivanje podela među građanima:

-Činjenica da smo zbog bezumnog nasilja izgubili 18 života, i to uglavnom dece i mladih ljudi, ne sme biti povod za međupartijsko nadmetanje u „pokazivanju mišića“ i prebrajanju pristalica. Ona je alarm za državu koju predstavljate da se kroz institucionalne mehanizme u potpunosti posveti lečenju rana koje su na tkivu društva otvorene i uspostavljanju mera koje će sprečiti da se slična tragična iskustva ponove. 

Ocenjuju da se na ulice Beograda izlio opravdan gnev građana, koji od države traže da njihovoj deci i njima pruži elementarnu bezbednost i da zaustavi širenje nasilja.

Njihov protest je vapaj, njihovo okupljanje je izraz prirodne potrebe za solidarnošću i zajedništvom u prevazilaženju bola. Većini onih koji mirno protestuju nije bio potreban poziv bilo kog političkog aktera da izađu na ulicu. Oni su izašli da pokažu da se nasilju mora stati na put- kaže se u saopštenju. 

Grupa OCD poručuje da država mora da čuje i ozbiljno da shvati poruke i zahteve građana koji protestuju, da mora da ponudi odgovore:

Odgovor na masovno okupljanje građana protiv nasilja ne može da bude još masovnije okupljanje nekih drugih građana koji žele da poruče šta – da nisu protiv nasilja? Ili, da ne smatraju da država i njene institucije treba da preuzmu bilo kakvu odgovornost za nemile događaje? Prosto da budu na suprotnoj strani i u većem broju kao da se time može bilo šta rešiti? Kao da je potrebno da se podelimo u rovove? 

Navode da nije trenutak da se pokazuje ko je jači, već da priznamo da smo svi suviše slabi za izazove pred kojima smo se našli:

Nije vreme za kontramitinge ili sletove i za oživljavanje drugih trauma iz prošlosti. Nije primereno da se arče ogromni resursi (u velikoj meri i javni) samo da bi se stvorio utisak da su legitimna pitanja i zahtevi građana nedovoljno glasni i da mogu biti nadglasani ovacijama nečijih pristalica.  Vaša odluka da otkažete skup zakazan za 26. maj bila bi dobar znak da je moguće postaviti državni interes iznad stranačkog. Bila bi znak da se daje šansa dijalogu i pluralnosti interesa umesto polarizaciji i svođenju društva na „nas i njih“. Obraćamo Vam se kao osobi koja nesumnjivo raspolaže najvećom političkom moći u Srbiji i podsećamo Vas da najveća moć podrazumeva i najveću odgovornost- zaključak je saopštenja grupe organizacija civilnog društva.

Apel upućen predsedniku Vučiću potpisali su Beogradski centar za ljudska prava, CRTA, Catalyst Balkan, Centar savremene politike, Centar za praktičnu politiku, Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Partneri Srbija, Slavko Ćuruvija fondacija i RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *