Anketa: Šta mladi u Kruševcu misle o izborima?  

Mladi, izbori, Odjek.rs

Mladi su grupacija čije vreme dolazi, pa se mnoge stranke velikim obećanjima i sitnim poklonima otimaju za njihovo poverenje. Koliko su ga stekli i da li su ih motivisali pokušali smo da saznamo u direktnom razgovoru sa mladim sugrađanima i sugrađankama.

Izlazim na izbore – kaže S.P. (30) i dodaje:

Smatram da je biračko pravo jedna obaveza, moralna obaveza prema sebi, svojoj državi i svom narodu. Važno je da i mi mladi pokažemo da nas interesuje naša sudbina u našoj zemlji, koju su naši roditelji i naši preci stvarali, i za koju su ginuli i krvarili. Glas je bitan i zbog toga što vidim kako se pojedini trude da mu odrede cenu ili ucenu. S tim u vezi, ne podržavam deljenje para mladima pred izbore koje ostavlja utisak potkupljivanja. Pare koje nam se sada dele, sutra ćemo vraćati svi. I to sa kamatom.

Sličnog mišljenja je i T.S. (20). Iako nema definisan politički stav, jasno joj je da celokupna situacija nije dobra i da zbog toga treba izaći na izbore.

Za razliku od nje S.S. (21) koji je do sada samo jednom iskoristio svoje glasačko pravo, smatra da nema svrhe izaći na izbore jer “kakvi su to izbori kada ima samo jedna opcija: Aleksandar Vučić”. Ostali, kaže, daju samo daju prazna obećanja.

Luka Kijačić (18) smatra da je i te kako važno izaći na izbore:

Time biramo put kojim će naša zemlja ići, gradimo našu budućnost i u načelu poboljšavamo stvari. Pogrešno je biti apolitičan, posebno danas u 21. veku, to nije demokratija kojoj težimo. Od izlaska na izbore nam zavisi zdravstvo, školstvo, sve važne državne institucije i njihovo funkcionisanje. A to se, hteli ili ne, tiče svih nas. Iskorenimo nepravdu, nasilje i laži koje nam se svakodnevno nameću. Neka prestane manipulacija svake vrste.

I.P. (25) kaže da će izaći na izbore, te da mu smeta kada neko želi promene, a ne glasa:

Mislim da je svaki glas važan. Ukoliko se ne desi ono što priželjkujem, odlazim iz Srbije, definitivno. Ovo što se deli novac iz državne kase sa određenim ciljem je skandalozno u svakom pogledu. Mi mladi to kapiramo. Razočaran sam što naše babe i dede to ne shvataju, što ne razumeju da ćemo mi, njihovi unuci, to da vraćamo. Kad čujem ono “Dao mi Vučić”, bude mi loše.

Mladi sugrađanin, koji je nedavno stekao pravo glasa, a želeo je da ostane anoniman, kazao nam je da njegovi roditelji rade u državnim ustanovama i učili su ga da se ne bavi politikom i ne učestvuje u bilo kakvim političkim zbivanjima:

Ne žele da ih prozivaju na poslu kako im dete rovari protiv onih koji ga hlebom hrane. Kažu da je kod drugih bilo opomena i sankcija, i ne želim da se to dogodi njima.

D.N. smatra da svako treba da glasa jer od njegovog glasa zavisi budućnost zemlje.

Slično mišljenje zastupa i njegov nešto stariji prijatelj, M.S. (21):

Obavezno ću izaći na izbore, zbog toga ovog vikenda dolazim u Kruševac, jer inače studiram u Beogradu. Mislim da svi treba da izađu i glasaju, to je naš način da utičemo na dešavanja u našoj zemlji. Često imam rasprave sa studentima koji ne žele da izađu na izbore. Mnoge mrzi da dođu tog vikenda kući, a neki nemaju ni dovoljno novca. Onda im ja kažem da to što teško žive treba da im bude dodatni razlog da izađu na glasanje.
N.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *