Aktivistkinji Snežani Jakovljević nagrada za životni doprinos rodnoj ravnopravnosti u Srbiji

Aktivistkinja kruševačkog Udruženja žena „Peščanik“, Snežana Jakovljević, jedna je dobitnica nagrade „Anđelka Milić“ za 2024. godinu, koju dodeljuje Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta.

Snežana Jakovljević je, kako je saopštilo Udruženje žena „Peščanik“, nagradu dobilo u kategoriji za izuzetan ili životni doprinos u stvaranju znanja iz oblasti rodnih i feminističkih studija i njihove primene u ženskom pokretu, kao i afirmaciji politika rodne ravnopravnosti u Srbiji, u kojoj je takođe nagrađena i profesorka doktorka emerita Svenka Savić, Univerzitet u Novom Sadu. 

Dobitnica nagrade „Anđelka Milic“ za najbolji naučni rad u oblasti društvenih i humanističkih nauka, kulture i umetnosti, koji je objavljen u 2023. je Jasna Jovićević, za monografiju „Dobro jutro džezerke“.

Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih i feminističkih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) nagrada je pripala Nataši Todorović i Milutinu Vračeviću, Crveni krst Srbije.

Za uvodjenje ili podsticanje praksi koje doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta nagrađena je Biljana Stepanov, Centar za podršku ženama Kikinda.

Za kreativni poduhvat, koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta nagrađen je projekat „Izuzetne žene Srbije“, čije su autorke: Nađa Bobičić, Dara Šljukić, Ane-Sicke Brinks, Aleksandra Kalinić i Nevena Nikolić.

Nagrade se dobitnicama uručuju danas, 6. marta, na svečanosti u beogradskom Aeroklubu.

Inače, Anđelka Milić (Beograd, 1942-2014), doktorirala je sociologiju 1975. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila u Institutu društvenih nauka i na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Stručno se usavršavala, a kasnije i držala predavanja, u Nemačkoj, Engleskoj i SAD. Oblasti rada: sociologija porodice, sociologija omladine, sociologija obrazovanja, antropologija. Osnivačica rodnih studija na Univerzitetu u Beogradu, 1992, prvih na Balkanu. Bila predsednica Srpskog sociološkog društva, 1977-1979.

Knjige: Zagonetka omladine: teorija i istorija omladinske strukture (1987), Klase i porodica (1978), Domaćinstvo, porodica i brak u Jugoslaviji (1981; zajedno s Evom Berković i Ružom Petrović), Žene, politika, porodica (1994), Generacija u protestu: sociološki portret učesnika Studentskog protesta 96/97 na Beogradskom univerzitetu (1998, zajedno s Lilijanom Čičkarić), Sociologija porodice (2001. i 2007), Ženski pokret na raskršću milenijuma (2002).

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *